Kohtaamiset-blogi käsittelee kirjallisuutta ja kulttuuria.

Ntamo alensi kirjojensa hintoja ja nosti tekijänpalkkiot ennätystasolle

Karri Kokko
Blogit Kohtaamiset 27.9.2010 17:32

Tämä taitaa mennä reilusti mainoksen puolelle, koska ntamo on julkaissut myös allekirjoittaneen teoksia. Mutta puffi sallittakoon, koska kustantamon tänään julkistamilla uutisilla on mielestäni yleisempääkin merkitystä.

Ntamon toteuttamat uudistukset koskevat muun muassa kirjojen tuotantoa, jakelua ja hinnoittelua.

”Uusien kirjojen hinnat laskevat tuntuvasti samalla kun kirjailijoille maksetaan alan korkeimpia tekijänpalkkioita”, ntamon perustaja, runoilija Leevi Lehto sanoo.

Uudessa mallissa ntamon kirjailijoilleen maksama tekijänpalkkio on 25 prosenttia kustantajan nettohinnasta, mikä edustaa alan kärkitasoa. Normaalisti kirjailijoiden palkkiotaso on liikkunut 15-20 prosentissa.

Uuteen toimintamalliin kuuluu myös ntamon ja Kirja kerrallaan -kustantamon perustama verkkokirjakauppa, joka aloittaa toimintansa myöhemmin tällä viikolla (osoitteessa www.kirjantamo.net).

Ntamon kirjat tuotetaan tarvepainatustekniikalla myös vastaisuudessa, mutta uudistuksen myötä kirjojen hinnat putoavat tuntuvasti. Esimerkiksi 50-sivuinen runokirja maksaa näin 11 ja 100-sivuinen 14 euroa.

Leevi Lehto uskoo, että hintatason tarkistus alaspäin on välttämätön osa kirjan tulevaisuuden turvaamista. Toisaalta sähköisen kirjan menestys edellyttää hänen mielestään myös perinteisen kirjan elinkelpoisuudesta huolehtimista.

”Kirjan tulevaisuutta ei ratkaise sen pakkaus, koristelu, tekeminen joksikin muuksi kuin mitä se on, vaan keskittyminen perusasioihin: yksinkertaisessa ja helppokäyttöisessä muodossa tarjottuun sisältöön”, Lehto sanoo.

Viime keväänä puhuttiin paljon tarpeesta keskittyä kirjojen sijasta kirjailijaan ja hänen imagoonsa. Lehto puolestaan uskoo, että tämä on vanhentunutta viisautta. Hänen mielestään kirja-alan on syytä ottaa mallia populaarimusiikissa tapahtuneesta kehityksestä.

”Nyt tarvitaan entistä vahvemmin erottuvia kirjoja. Samanaikaisesti korostuu nimenomaan kustantamon ja kustantajan identiteetti ja profiili, jota puolestamme mielellämme korostamme,” Leevi Lehto sanoo.

Uudistuksen myötä ntamo suuntautuu tietoisesti yleiskustantamoksi ja haastaa perinteiset kustantamot entistä useammilla tavoilla.

”Ntamon tapaiselle kustantamolle tällainen siirto on mahdollinen sillä edellytyksellä, että toiminnan lähtökohtana olevaa myönteistä anarkismia samalla korostetaan”, Lehto sanoo.

Edit: Aihe on herättänyt keskustelua Tommi Melenderin ja Aleksis Salusjärven blogeissa.

Karri Kokko

Keskustelu

Sinun olisi varmasti pitänyt jäävätä itsesi kirjoittamasta tästä edes blogia.

Ymmärrän nimimerkki Meitzin näkökannan. Vaikka kyseessä on suurempia vapauksia salliva blogi, tässä liikutaan kieltämättä harmaalla alueella. Ajaako ntamosta kirjoittaminen myös omaa henkilökohtaista etuani (kirjoituspalkkiota lukuun ottamatta)? Tai hyödyttääkö se yhtiötä, johon olen kytköksissä (en tosin omistajana, mutta sen kautta julkaisevana kirjailijana)?

Perustelin kirjoitusta sillä, että mielestäni uutisella on myös yleisempää merkitystä. Olen edelleen samalla kannalla. Teksti ei ehkä edusta puolueetonta tiedottamista, muttei kyllä markkinointiakaan. Sanoisin, että se nimenomaan toteuttaa toimeksiantoni eli blogin idean. Toisin sanoen seuraan kulttuurin tekoja ja tekijöitä – en ulkopuolisena, vaan monessa roolissa esiintyvänä, poikkeuksellisen aktiivisena toimijana. Sitä paitsi näin pienessä maassa liikkumavara on sallittava, muuten joutuisin jääväämään itseni vähän joka asiassa.

Kirjoittaja toi oman sidoksensa selvästi esiin ja jätti lukijan arvioitavaksi loput. Ei kenenkään tarvitse jäävätä itseään kirjoittamasta tai puhumasta jostain.

Näitä luetaan juuri nyt