New Yorker: Aiheina Gil Scott-Heron ja pysäköintitalo Miami Beachissa

Profiilikuva
Blogit Kohtaamiset

Uusin New Yorker piirtää henkilökuvan rap-musiikin kummisedästä ja esittelee rakennuksen, jossa ei ole lainkaan ulkoseiniä.

Miami Beachin trendikkäälle ostoskadulle Lincoln Roadille noussut pysäköintitalo ei olekaan mikä tahansa rakennus. Sen ovat suunnitelleet sveitsiläisarkkitehdit Jacques Herzog ja Pierre de Meuron, joiden piirustuspöydältä ovat lähtöisin myös Pekingin olympialaisten ”Linnunpesäksi” kutsuttu päänäyttämö ja Tate Modernin museorakennus Lontoossa. Sen sijaan parivaljakon piirtämä, Helsingin Katajanokalle aiottu surullisenkuuluisa hotellirakennus jäi toteutumatta.

Erikoista pysäköintitalossa on sen läpinäkyvyys – toisin sanoen siinä ei ole lainkaan ulkoseiniä. Monelta paikalliselta kestikin aikansa tajuta, ettei riisutulta näyttävä rakennus ollutkaan enää keskeneräinen.

Toisin kuin yleensä, tässä tapauksessa autoja ei koeta välttämättömänä pahana, joita tarvitaan vain rakennuksen luo pääsemiseksi ja joita pitäisi piilotella. Sen sijaan autot ovat eivät ainoastaan näkyvästi esillä, vaan niiden pysäköinnistä on tehty ikään kuin pääsyy vierailla rakennuksessa, jonka katutasossa – ympäristöstä puhumattakaan – sijaitsee useita pyydyksiä ostosten tekemisestä kiinnostuneille.

Rakennuttajalta ovela ja oivaltava veto, jossa päätuote ja kylkiäinen ovat ikään kuin vaihtaneet paikkaansa. Sama periaate kuin halpistavarataloissa, joissa kaupan olevat hyödykkeet eivät ole pääasia, vaan niiden ostamisesta eli shoppailusta saatava miellyttävä kokemus.

Lehden tarjoama henkilökuva Gil Scott-Heronista – joka vieraili äskettäin Pori Jazzissa – on korutonta kertomaa. Suunnaton lahjakkuus istuu linnoittautuneena pieneen rähjäiseen asuntoonsa New Yorkin Harlemissa tämän tästä sauhuja crack-piipustaan imeskellen.

Kaikki haluaisivat palan miehestä, jonka 70-luvun tuotanto näytti suuntaa nykyiselle rap-musiikille ja joka onnistui tavoittamaan etenkin nuoremman polven huomion pitkän tauon jälkeen ilmestyneellä levyllään ”I’m New Here” (2010).

Mutta poltettava kokaiini on melkein ylittämätön vastavoima. Tämän kesän Euroopan-kiertueen toteutuminen olikin pieni ihme artistilta, jolta on totuttu odottamaan lähes pelkkiä peruutuksia, ohivetoja ja puhelinsoittoihin vastaamatta jättämisiä.

Mikä ei merkitse, etteikö Scott-Heronilla, 61, riittäisi tulevaisuudensuunnitelmia. Ajatuksissa on muun muassa romaanin kirjoittaminen. ”Kaikki muu minulla jo onkin”, Scott-Heron sanoo, ”kunnon loppua vain puuttuu.”

Lisää aiheesta

Herzog and de Meuron’s Glorious Garage (video)

The Other Side of Gil Scott-Heron (video)