Murakamin ja Honkasalon jäljillä Tokion kaduilla

Profiilikuva
Blogit Kohtaamiset
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.

Harmitti hitosti. Haruki Murakami, maailmankuulu japanilainen kirjailija oli luvannut haastattelun, mutta perui sen nyt. Jouluun 2007 oli aikaa enää pari viikkoa, ja Murakami oli äkkiä päättänytkin lähteä lomailemaan vuorille.

Kävelimme japanologi Miika Pölkin kanssa tyrmistyneinä pitkin Tokion katuja. Pölkki oli aloittelemassa Murakamin romaanin Kafka rannalla suomentamista.

Illalla söimme hyvin entisten geishakortteleiden suosituissa ravintoloissa, yhdessä alkupaloja, toisessa pääruokia, kolmannessa jälkiruokia. Pölkki on myös ruokakirjailija, kirjoittanut useita japanilaisia keittokirjoja.

Oli jo myöhä, kun suuntasimme Munkkibaariin. Baaria piti nuori ”vaihtoehtomunkki” Fujioka. Kun toiset vetäytyivät luostariin tai jäivät temppeliin, hän halusi harjoittaa kutsumustaan kansan parissa. Nytkin hän keskusteli työuupumuksesta parin baaritiskillä notkuvan asiakkaan kanssa.

Fujioka on päähenkilö Pirjo Honkasalon dokumenttielokuvassa Ito – kilvoittelijan päiväkirja. Honkasalo oli ollut kuvaamassa elokuvaa pari viikkoa aikaisemmin, Miika Pölkki toimi hänen apulaisohjaajanaan.