Mieletön juttu - ennen kuin ryhdyt lukemaan Elmore Leonardia

Profiilikuva
Blogit Kohtaamiset

Tänään televisiossa nähtävä Mieletön juttu on katsomisen arvoinen poikkeus Elmore Leonardin rikosromaaneihin perustuvien elokuvien joukossa, Quentin Tarantinon ohjaaman Jackie Brownin ohella.

Leonardin romaaneja on filmatisoitu ahkerasti, jotkut peräti kahdesti, mutta kelvottomin tuloksin. Kirjailijan omaperäinen kerrontatekniikka ei ole saanut veroistaan kohtelua. Se ei taivu perinteisen juonielokuvan kaavoihin.

Ei edes Leonardin romaanien häikäisevä dialogi ole päässyt oikeuiksiinsa elokuvissa (tai romaanien suomennoksissa), ja filmatisointien epäonnistuminen on ollut kirjailijalle suuri pettymys ja hämmästelyn aihe.

Tänä vuonna 85 täyttävä kirjailija tekee töitä edelleen ahkerasti. Ennen vapaaksi kirjailijaksi ryhtymistään Leonard työskenteli mainostoimittajana, ja legendan mukaan hänen uransa copyna päättyi General Motorsin pick-upille hahmoteltuun mainostekstiin: ”You don’t wear out the son of a bitch. You just get tired of looking at it and buy a new one.”

Jo kauan sitten ”Detroitin Dickensiksi” kutsuttu Leonard laati kymmenkohtaisen kirjoitusoppaan. Sen neuvoista tärkein oli: ”Jos kirjoitus kuulostaa tekstiltä, kirjoitan sen uudestaan.”

Toinen havainto oli suunnattu aloitteleville kirjailijoille: ”Kannattaa jättää pois ne kohdat, joiden yli lukijan on taipumus hypätä.”

Steven Soderberghin ohjaama Mieletön juttu Subilla sunnuntaina 31. tammikuuta klo 21.