Marko Leino jätti Tammen ja siirtyy Teoksen kirjailijaksi

Profiilikuva
Blogit Kohtaamiset

Sivuttaisliike kustannusalalla jatkuu. Kirjailija Marko Leino jättää Tammen ja siirtyy Teoksen kirjailijaksi.

Leinon lähtö tapahtuu kesken hiljaisen kevätkauden, mutta vaikutukset näkyvät nopeasti. Kirjailijan uusi romaani Kotirauha julkaistaan syksyllä.

Tammen kotimaisen kirjallisuuden kustannuspäällikkö Hannu Harju yllättyi uutisesta. Eilen hyvässä hengessä käyty keskustelu Leinon agentin kanssa vaihtui tänään uuden kustantajan lähettämään tiedotteeseen.

”Totta kai olen harmissani, ettei yhteistyö Markon kanssa jatku. Mutta kirjailijan ja kustantajan välit ovat luottamukselliset, enkä ryhdy kommentoimaan asiaa julkisuudessa”, Harju sanoo.

Tammi menetti useita kirjailijoita, kun Teos perustettiin 7 vuotta sitten. Kun monen kirjailijan luottotoimittaja Silja Hiidenheimo lähti Tammesta hänen perässään Teokseen siirtyivät mm. runoilijat Tuomas Timonen, Tomi Kontio, Juhani Ahvenjärvi, Markku Paasonen ja Eino Santanen. Heidän lisäkseen kokoelmiaan julkaisevat nykyisin muualla myös Teemu Manninen, Pauliina Haasjoki ja Kari Aronpuro.

Harjun mielestä ratkaisut ovat kuitenkin aina yksilötapauksia.

”Toisinaan vaan käy niin, etteivät kirjailijan ja kustantajan näkemykset kohtaa. Se on tällä alalla ihan normaalia”, Harju sanoo.

Harju kuitenkin muistuttaa, että suunta Tammessa on ollut myös toiseen suuntaan: tänä vuonna yhtiö julkaisee neljä kotimaista esikoisteosta.

Tammelle Leinon menetys on joka tapauksessa merkittävä. Arvostetun elokuvamiehen uusin dekkari, trilogiaksi aiotun romaanisarjan toinen osa Ansa (2009) oli menestys ja palkittiin Vuoden johtolangalla.

Arvostus näkyy vielä tänään myös Tammen kotisivuilla, jonka ylälaidassa komeilee Leinon romaania hehkuttava mainos.

Teoksen julkaisema tiedote toteaa uudesta kaappauksesta: ”Kotirauha kertoo miehestä, joka ajautuu ongelmiin rakennusbisneksessä. Romaanin elokuvausoikeudet on varannut Solar Films.”


Aiheesta lisää:

Tommy Tabermann vaihtoi Otavalle – runoilijat ovat liikekannalla (Kohtaamisia 11.2.2010)