Marianna Uutinen ja loputon yritys hallita kaaosta

Profiilikuva
Blogit Kohtaamiset
Marianna Uutinen: Vortex
Marianna Uutinen: Vortex, 2009, acrylic on canvas, 185 x 230 cm. Kuva Jussi Tiainen.

Marianna Uutisen näyttelyssä tulee jälleen muistutetuksi siitä, miksi kuvia tehdään.

Uusien maalausten värejä ovat hopea ja aniliininpunainen. Eivät siis värejä, jotka ensimmäisenä pukisi päälleen tai joilla sisustaisi kotinsa.

Kalhama & Piipon galleriaan ripustettuna maalauksia kelpaa kuitenkin katsella.

Töiden väritys ja suuri koko karsivat potentiaalisia ostajia. On vaikea kuvitella parivuoteen kokoista kirkuvaa maalausta kalliolaiskaksion seinälle. Tällaisen työn hankkiakseen sitä täytyy erityisesti haluta.

Todennäköisimmin Uutisen maalaukset päätyvät julkisiin kokoelmiin, ja hyvä niin. On paljon taideteoksia, joita katselee mielellään tämän tästä, mutta joiden kanssa ei asuisi suurin surminkaan.

Teosten hinta on aina arvotuskysymys eikä kahden kauppaan pidä puuttua. Tämän näyttelyn kohdalla on silti mielenkiintoista, että sen viisi keskeistä maalausta maksavat noin 21 000 euroa kappale – eli juuri taiteilijan vuosiapurahan verran.

Hintataso merkitsee, että työt ovat periaatteessa taiteilijakollegoiden ulottumattomissa. Mutta onneksi siihen on paljon käytetty keino, jonka myös paikalla olleet ystävät arvatenkin tuntevat: töitä vaihdetaan työhuoneella päittäin ilman välirahoja.

Itse maalaukset ovat tuttuja Uutisia. Suuria kankaita peittää laskostettu muovi, jolle taiteilija on levittänyt mustaa väriä suurella telalla. Jälki on kolmiulotteinen ja hyvin fyysinen. Pelkän katsomisen sijaan niitä tekee mieli sormin hyväillä.

Työt eivät ole kuvia jostakin, vaan ne esittävät maalaamista, taiteilijan loputonta yritystä hallita kaaosta. Tai kuten paikalle osunut ystäväni sanoo: ne ovat kuvia maalaamisen ajattelemisesta.

Eli erinomaisen hyvä syy jatkaa tekemistä.

Näyttely on esillä Kalhama & Piipon galleriassa Helsingissä 11. huhtikuuta asti.