Riitta Kylänpää hakee kirjoista lohtua.

Loppuuko sanomalehtien julkaiseminen Suomessa 2021?

Riitta Kylänpää
Blogit Kohtaamiset 1.11.2010 15:21

Nykyisen kaltaiset sanomalehdet katoavat ensin Yhdysvalloissa 2017. Neljä vuotta myöhemmin on Suomen vuoro, arvioi tekniikan ja median tulevaisuudennäkymiin perehtynyt kirjailija Ross Dawson.

Dawsonin visio sanomalehtien tulevaisuudesta on synkkä. Sen mukaan nykyisen kaltaiset lehdet menettävät merkityksensä, ja kustantajien on etsittävä toiminnalleen uusia perusteita.

Julkaisemassaan aikataulussa (pdf) Dawson esittää koko maailmaa koskevan arvion sanomalehtien tulevaisuudesta. Kirjailijan mukaan kehitys tulee olemaan nopea, ja ensimmäisenä kriisin kokee Yhdysvallat jo ennen vuosikymmenen päättymistä.

Dawson tähdentää, ettei ennustus tarkoita samaa kuin sanomalehtien kuolema, ne vain menettävät merkityksensä nykyisen kaltaisessa muodossa. Paikallisesti paperille painettujen sanomalehtien julkaiseminen voi jatkua vielä useita vuosikymmeniä.

Teknologiaa, jakelua ja tuotantokustannuksia koskevia muuttujia on paljon, ja ne vaikuttavat eri tavoin eri puolilla maailmaa. Tämä näkyy muun muassa siinä, että aikajanan alkupäässä on niinkin erilaisia ja erikokoisia maita kuin Yhdysvallat, Britannia, Kanada, Islanti, Norja ja Suomi.

Dawsonin mukaan sanomalehtien menestys tulevaisuudessa riippuu siitä, kuinka hyvin ne pystyvät sopeutumaan esimerkiksi teknologian suomiin uusiin julkaisemisen muotoihin.

Riitta Kylänpää

Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.

Keskustelu

Uutisten jano ei pääty koskaan. On aivan yksi ja sama mikä on formaatti. Paitsi printtibisnesmiehille.

toimittaja x

Vanhakantainen näkemys tuo 4 v viive USAn ja Suomen välillä. Kyllä pari vuotta jo riittää.

En kyllä jaksa uskoa, että paperista luovuttaisiin kokonaan noin nopeasti. Toki sen käyttö tulee vähenemään, mutta ihmiset ovat tottuneet lehteen ja Suomessa vielä kotiinkannettuna. Sähköisen lehden avaaminen vaatii jo työtä.

Pienet paikalliset ”jäsenkirjeet” säilyvät printtinä.

Kantalainen

Enpä jaksa uskoa tuohon skenaarioon. Tekniikan pitäisi ottaa aikamoisia harppauksia eteenpäin, ennen kuin sähköinen lehti pääsisi toimivuudessaan ja luettavuudessaan edes lähelle paperilehden tasoa.

Tällä tarkoitan nimenomaan asioiden todellista tilaa tavallisen kansalaisen näkökulmasta, en suinkaan sitä, miltä tilanne jossain insinöörien teoreettisissa pohdinnoissa vaikuttaa tai millaisiin suorituksiin joku heidän omaan testikäyttöönsä rakentama lukulaite yltää. Tästä kun on vielä pitkä matka siihen, että samoja laitteita olisi kansalaisten käytössä miljoonittain – ja vieläpä edulliseen hintaan ja moitteettomasti toimivin yhteyksin.

Havainnollistavana esimerkkinä muistutettakoon, että eihän edes tavallista nettiyhteyttäkään – varsinkaan langatonta sellaista – ole vielä saatu toimimaan läheskään tyydyttävästi. Yhteyksien takkuaminen on aivan jokapäiväistä, eivätkä todelliset nopeudet yleensä yllä edes neljäsosaankaan siitä, mitä operaattori on sopimuksessa luvannut. Näin siitäkin huolimatta, että tämä luvattukin nopeus tuppaa monesti olemaan varsin vaatimatonta luokkaa.

BIll Gates sanoi vuonna 1998: ”Vuosi 2000 tulee merkitsemään sanoma- ja aikakauslehtikustantajien
loppua”. Kyllä näitä ennustuksia on ennenkin tehty. Amerikkalainen professori ja arvostettu visionääri William Crosman on ennustanut, että vuonna 2050 lukutaitoa tarvitaan vain joidenkin tiedemiesten välisessä keskustelussa, koska muuten kaikki tiedonvälitys ja oppiminen tapahtuu puhumalla ja kuuntelemalla. Crosmanin mielestä yksi hyvä puoli on se, ettei enää ole lukihäiriöitä.

Kun taannoin sain Internet- ja sähköpostiyhteydet, joka suunnassa oli asiantuntijoiden paasausta, että kopiointi ja paperitoimisto on tullut tiensä päähän. – Kopiopaperin kulutus meillä ja muualla on koko ajan kasvanut.

Paperilehtien tilausmäärien lasku ei johdu niinkään välineestä, vaan helppohintaisesta sisällöstä. Sähköinen media olisi ylivertainen nopeutensa vuoksi, mutta siitä on kehkeytymässä stilisoimaton viihteen ja muka-uutisten sekamelska, uskottavuuden kustannuksella.

Laatulehti ja erityisesti kirja tulee säilyttämään paikkansa. Ne ovat sellaisenaan taide-esineitä. Iipodeilla on puolensa, mutta ei niistä ole kirjahyllyyn. Esteettisyys puuttuu ict-rompuista, -verkoista ja -ritilöistä.

Näitä luetaan juuri nyt