Loppuuko sanomalehtien julkaiseminen Suomessa 2021?

Profiilikuva
Blogit Kohtaamiset

Nykyisen kaltaiset sanomalehdet katoavat ensin Yhdysvalloissa 2017. Neljä vuotta myöhemmin on Suomen vuoro, arvioi tekniikan ja median tulevaisuudennäkymiin perehtynyt kirjailija Ross Dawson.

Dawsonin visio sanomalehtien tulevaisuudesta on synkkä. Sen mukaan nykyisen kaltaiset lehdet menettävät merkityksensä, ja kustantajien on etsittävä toiminnalleen uusia perusteita.

Julkaisemassaan aikataulussa (pdf) Dawson esittää koko maailmaa koskevan arvion sanomalehtien tulevaisuudesta. Kirjailijan mukaan kehitys tulee olemaan nopea, ja ensimmäisenä kriisin kokee Yhdysvallat jo ennen vuosikymmenen päättymistä.

Dawson tähdentää, ettei ennustus tarkoita samaa kuin sanomalehtien kuolema, ne vain menettävät merkityksensä nykyisen kaltaisessa muodossa. Paikallisesti paperille painettujen sanomalehtien julkaiseminen voi jatkua vielä useita vuosikymmeniä.

Teknologiaa, jakelua ja tuotantokustannuksia koskevia muuttujia on paljon, ja ne vaikuttavat eri tavoin eri puolilla maailmaa. Tämä näkyy muun muassa siinä, että aikajanan alkupäässä on niinkin erilaisia ja erikokoisia maita kuin Yhdysvallat, Britannia, Kanada, Islanti, Norja ja Suomi.

Dawsonin mukaan sanomalehtien menestys tulevaisuudessa riippuu siitä, kuinka hyvin ne pystyvät sopeutumaan esimerkiksi teknologian suomiin uusiin julkaisemisen muotoihin.