Linkin takana: Venäjä, Detroit, applikaatiot, Larsson ja katurunous

Profiilikuva
Blogit Kohtaamiset

* Miksi kukaan haluaisi matkustaa tulevaisuuteen, kun menneisyyskin on täynnä ihmeitä? Niin kuin näissä sadan vuoden takaisissa kuvissa tsaarinajan Venäjältä.

* Toisinaan mennyt maailma on lähempänä kuin arvaammekaan. Detroitin autokaupungin loiston päivistä ja nykyisestä rappiosta kertovat kuvat ovat hämmentävää katsottavaa.

* Nyt myös amerikkalainen kirjakauppa Barnes & Noble kertoo myyvänsä verkossa enemmän e-kirjoja kuin paperille painettuja teoksia. Yksinomaan joulupäivänä kirjakaupan sivuilla tehtiin lähes miljoona latausta. Kiintoisa on niin ikään uutinen, että B & N:n kauppaamasta lukulaitteesta tuli kahdeksassa viikossa sen kaikkien aikojen eniten myyty yksittäinen tuote. Trendi on selvä: sisältö on se, jonka avulla myydään päätuotetta eli astiaa.

* Tabletti-tietokoneiden mukana seurasi myös kokonaan uusi menestyvä tuotannonala. Kun kukaan ei halua maksaa sisällöistä – jotka ovat muutenkin kovin suojattomia – otetaan kuluttajilta rahat pois myymällä alustoille jännittäviä applikaatiota ja muita oheistuotteita. (Newsweekin juttu on jo muutaman kuukauden ikäinen, mutta toisaalta lehti pitää sitä edelleen iPad-versiossaan näkyvästi esillä.)

* Stieg Larssonin maineikasta Millenium-trilogiaa on myyty Yhdysvalloissa yli 14 miljoonaa kappaletta (Ruotsissa kolme ja puoli miljoonaa). Aikakauslehti New Yorker selittää, mihin ruotsalaisdekkaristin suosio perustuu – romaanin ilmeisistä puutteista huolimatta. Toisaalta Larssonin amerikkalainen kustantaja päätti ottaa kaiken irti kirjailijansa jättimenestyksestä. Niinpä Larssonin trilogian saa nyt myös boksina, jota täydentää kirjailijan taustoja valottava 85-sivuinen kirjanen. Paketin hintakin on kohdallaan: 99 dollaria.

* Keskustelu kotimaisen proosan tilasta jatkuu. Kriitikko Maaria Pääjärvi lisää vettä myllyyn: ”Minusta tuntuu, että suomalainen prosaisti on usein sellainen tavallinen kiva ihminen, joka ulkoiluttaa koiraa puistossa, vaihtaa kustantamoa, pokkaa kirjallisuuspalkinnon ja on siinä ohessa vähän huolestunut ihmisen osasta.”

* Samaan aikaan kriitikko Aleksis Salusjärvi tekee selkoa amerikkalaisesta katurunoudesta.

* Uusi vuosi on lupausten teon aikaa. Runoilija Vesa Haapala kirjasi ”omansa” runon muotoon.