Linkin takana: Uusi Suomi, Kim Jong-il, John Cage ja Jysky

Profiilikuva
Blogit Kohtaamiset

* Vihreiden vaalislogan puhuttaa yhä. Kulttuurinavigaattori Heikki Kastemaa tarkastelee asiaa heraldiikan näkökulmasta: ”Vihreiden vaalikampanjaan on valittu rohkea kuvateema, joka ironisoi, julistaa ja nostalgisoi ikivanhaa kuva-aihetta. Ja se on paljon saavutettu.”

* Aiheeseen tarttui myös Jukka Kemppinen. Juristi-kirjailijan mielestä vihreiden vaalitunnukseen päätynyt leijonatunnus ”on sekä lainvastainen että sopimaton tai ainakin mauton”.

* Toinen päällimmäinen teema on tietysti WikiLeaks ja kysymys siitä, mitä Julian Assange todella haluaa. Onko hänen ihanteenaan entistä läpinäkyvämpi vai sittenkin entistä oikeudenmukaisempi yhteiskunta?

* Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-il sen sijaan pitää erilaisten asioiden katselemisesta. Yhtä aikaa nerokas, hauska ja järkyttävä käsitetaiteellinen projekti, jolle ei näyttäisi olevan loppua.

* Käsitetaiteeseen viittaa myös brittimuusikoiden kampanja, jolla avantgarde-säveltäjä John Cagen klassinen teos 4’33” yritään nostaa joulun listaykköseksi. Pelkästä hiljaisuudesta koostuva teos ”äänitettiin” Lontoossa maanantaina.

* Nokian kaupunki on palkinnut vuoden kulttuurivaikuttajana siurolaisen runoilijan J. K. Ihalaisen. Ottamatta mitään pois Siurolta tai Nokialta, tahtoisin ulottaa hänen merkityksensä koskemaan koko isänmaata. Onnea Jyskylle!

* Miksi taidetta pitää tukea, muistuttaa teatteriohjaaja ja näytelmäkirjailija Miira Sippola. Perusteluja on monta, mutta tässä suosikkini: ”Minä en olisi minä, ellen olisi lukenut tiettyjä runoja.”

* Kaija Rantakari tekee taidetta paperista. Hänen uusin projektinsa on blogin muodossa julkaistava joulukalenteri, jossa luukkujen materiaalina on käytetty perinteisiä tulitikkuaskeja.

* Kirjailija Tommi Melender tilasi Kanavan, tuon ”pönäkköjen porvarien sivistysjulkaisun”, ja huomasi olevansa vahvasti eri mieltä lehden kolumnistin, Venäjä-asiantuntija Timo Vihavaisen kanssa ns. kerjäläiskysymyksestä. ”Useimmat Vihavaisen ’epäsovinnaisista’ ajatuksista ovat peräisin suoraan epäsovinnaisten ajatusten katalookista”, Melender tuhahti blogissaan.

* Google vastasi muun muassa Applen ja Amazonin asettamaan haasteeseen avaamalla oman sähkökirjakaupan. Suomesta käsin kirjojen ostaminen ei tosin vielä onnistu, mutta pääseepähän täältä ainakin selaamaan tarjolla olevaa kolmen miljoonan nimikkeen valikoimaa.

* Menovihje: Karkkipäivä-runoklubi. Treffipub, Herttoniemi, Helsinki. Ke 8.12.2010 klo 20-23.