Linkin takana: Paskarunous, Poesia ja Rappiotaiteen Festivaali

Profiilikuva
Blogit Kohtaamiset

* Enemmän tai vähemmän lempeät tölväisyt runoutta kohtaan jatkuvat, tällä kertaa vuorossa on Ylioppilaslehti ja nimimerkki Tero Paskapää. Koseria on naamioitu ”paskarunouden” vastaiseksi, mutta ei voi välttyä vaikutelmalta, että kyse on runoudesta ja taiteesta yleensä (ks. linkit nimimerkin aiempiin juttuihin tekstin lopussa).

* Nuoren Voiman Liitto tempaisee järjestämällä tapahtuman nimeltä Suomalainen Rappiotaiteen Festivaali. Ajatus on varmasti hyvä, mutta herää kysymys, onkohan tapahtuman luonne mietitty ihan loppuun asti. Onko esimerkiksi tarkoitus esitellä rappiotaidetta vai lausua sympatiat sitä kohtaan?

Tapahtuma on perustaltaan hiukan outo, sillä kuka haluaisi tieten tahtoen itse ilmoittautua rappiotaiteen tekijäksi? En ainakaan minä, eikä varmaan moni mukaan esiintyjälistalla mainituista. Myönnän toki syyllistyneeni taiteellisiin kokeiluihin, mutta runoni eivät ole rappiotaidetta kuin korkeintaan toisten mielestä. Toisaalta en myöskään tohtisi esittää tukeani rappiotaiteen tekijöiksi oletetuille tai sen tekemisestä syytetyille. Sellainen olisi alentuvaa, ylimielistä ja opportunistista.

* Hyviä runouutisia on se, että runokustantaja Poesia (joka on julkaissut myös allekirjoittaneen teoksia) on muuttanut toimintamuotonsa osuuskunnaksi. Lukijoiden kannalta vanha systeemi kuitenkin jatkuu: myös uuden Poesian kirjat ovat netissä vapaasti saatavilla.