Linkin takana: Otoliths, 10 000 sivua, 365 kirjettä, Käymälä ja Bök

Profiilikuva
Blogit Kohtaamiset

* Australiaa koetelleen hirmumyrsky Yasin kourista selvinnyt runoilija Mark Young jatkaa töitään entiseen malliin. Youngin toimittaman verkkolehti Otolithsin uusin numero on juuri ilmestynyt, ja mukana on myös kolme sarjaa Satu Kaikkosen visuaalisia runoja (1, 2 ja 3, viimeksi mainittu yhteistyössä amerikkalaisen Jeff Grouchin kanssa). Kaikkosen runoihin kiinnitti huomiota blogissaan myös amerikkalainen Ron Silliman. Näin Suomi-brändiä tehdään tunnetuksi pienin askelin ja työryhmistä riippumatta.

* Sillimanin linkkilista sisältää myös uutisen 10 000 sivua käsittävän ennätysmäisen runoniteen ilmestymisestä. Amerikkalaisrunoilija Dave Morice kirjoitti sata sivua joka päivä sadan päivän ajan, ja tässä runomaratonin tulos tekstimuodossa.

* Myös amerikkalainen visuaalinen runoilija Geof Huth on saanut päätökseen vuoden päivät kestäneen projektinsa. Huth kirjoitti tutuilleen yhteensä 365 kirjettä, niiden joukossa kuusi Suomeen lähetettyä viestiä (tässä allekirjoittaneen saama runo viime syyskuulta).

* Massiiviseksi projektiksi voi kutsua myös kirjailijanimimerkki Sven Laakson Käymälä-blogia. Kirjallisuudentutkija Risto Niemi-Pynttäri nimittää Laakson monivuotista aikaansaannosta ”instituutioksi” tai ”romaaniksi”.

* Kanadalainen Christian Bök puolestaan yrittää ”istuttaa” runojaan erään bakteerin dna:han. Hankkeen valmistumista odotellessa voi tutustua Bökin äänirunouteen.