Linkin takana: Linnut, käärmeet, Pahan kukat ja omituiset kirjat

Profiilikuva
Blogit Kohtaamiset

* Lintujen ja muiden eläinten mystiset joukkokuolemat ovat jääneet vaille tyydyttävää selitystä. Googlen karttapalveluun kootut tiedot osoittavat, ettei kyse ole vain muutamasta yksittäisestä tapauksesta.

* Viime viikolla viittasin runoilijaystäväni Mark Youngin raportteihin Australian tulva-alueilta. Uusimmassa päivityksessään Mark kertoo käärmeestä, joka hakeutui hänen kotitaloonsa pakoon ulkona vyöryviä vesimassoja.

* British Libraryn verkkosivuille voisi uppoutua tuntikausiksi. Nyt kirjaston aarteisiin pääsee tutustumaan myös mukana kuljetettavilla laitteilla.

* Kuinka runot syntyvät – ja ennen muuta, miten ne viilautuvat valmiiksi teoksiksi? Ranskalaiset esittelevät faksimilen klassikkokirjailijansa Charles Baudelairen (1821-1867) Pahan kukkien oikovedoksiin tekemistä korjauksista.

* Runoilija Eino Santasen komea essee ”Jokainen kirja on omituinen” (HS 10.1.) vastasi avartavasti epäilyihin, joiden mukaan nykyrunous on liian outoa ymmärrettäväksi. Valitettavasti Santasen teksti on vain maksavien asiakkaiden tavoitettavissa, mutta kirjoituksen pohjalta käynnistynyt keskustelu on sentään vapaasti luettavissa.

* Runoilija Reijo Valta tiivisti Santasen esseen pohjalta syntyneen mielipiteenvaihdon omalla tavallaan, runoksi.

* Filosofi Slavoj Žižek kirjoittaa WikiLeaksista tuttuun tapaansa populaarikulttuurin kuvastoa viljellen. Jos Putin ja Medvedev ovat Batman ja Robin, onko Julian Assange analogian mukaisesti Jokeri?

* Kirjailija David Foster Wallace (1962-2008) kiinnostaa jatkuvasti. Suomennoksia odotellessa tässä hiukan taustaa hänen teoksilleen.

* Menovihje: Runoja ja klassikoita. Sanallinen lauluilta, jossa Jukka Viikilän kirjoittamat ja lukemat runot limittyvät Antti Korhosen esittämiin lauluihin valaisten miehen arjen harmaan eri sävyjä. Valtimonteatteri, Helsinki. La 15.1. klo 19.