Linkin takana: Klabbi, Rimminen, Texas, Dwnld ja Jeesus vs. Jeesus

Profiilikuva
Blogit Kohtaamiset

* Jari Tervo kirjoittaa Kari Tapiosta. Samalla selviää Klabbin yhteys suomalaiseen käsiterunouteen.

* Patalonia-blogin nimimerkit ”tokkopa” ja ”vaikkapa” ovat tapansa mukaan kovin kriittisiä arvioidessaan tuoretta Finlandia-voittajaa, mutta löytävät myös kehun aihetta. Kaksikon mukaan Mikko Rimminen on yksi harvoista suomalaisista nykyprosaisteista, jonka kääntäminen vieraille kielille ei sujuisi ”täysin ongelmitta”.

* Runeberg-palkinnon ehdokkaat julkistettiin, ja Ylen kirjallisuustoimittaja Seppo Puttonen piti kilpailevien teosten listaa ”kielellisesti hämmästyttävän kokeilevana”. Hyvä niin, mutta perustelu oli kyllä rimanalitus: ”Esimerkiksi Harry Salmenniemen Texas, sakset ei varsinaisesti ole runokokoelma, vaan koostuu yksittäisistä sanoista ja lauseista.”

* Runoilijakollega Ville Luoma-aho reagoi toimittaja Puttosen ”petomaisen nautittavaan” lausuntoon: ”Tuntuu nyt vähän siltä, että kotimaisella kulttuurimedialla ottaa hieman vaikeasti kokeellisuuden kanssa.”

* Mutta missä on journalismin liikkumavara, jos sekä valheen että totuuden sanominen on kiellettyä? Entinen toimittaja ja nykyinen mediastrategi Steve Yelvington luettelee viisi valitettavaa syytä, miksi amerikkalainen lehdistö ei ole ilmaissut tyrmistystään suhteessa WikiLeaksia koskeviin vaientamisyrityksiin.

* Julian Assangen keinoista ja niiden autuaaksi tekevyydestä voi olla montaa mieltä, mutta ainakin hänen perustelunsa ovat selvät.

* Entä mistä Facebookissa on todella kysymys? Arvailu on päättynyt: seksistäpä tietenkin.

* Oletko huolissasi digitaalisesta jalanjäljestäsi? Kirja nimeltä How to Disappear: Erase Your Digital Footprint, Leave False Trails, and Vanish without a Trace auttaa.

* Tätäkin on kaivattu: ”Kulttuurista ja viihteestä voi nauttia verkon välityksellä helposti, monipuolisesti ja laillisesti”, ilmoittaa ”digitaalisen kulttuurikaupan valikoimaa ja mahdollisuuksia” esittelevä suomalainen sivusto Dwnld.

* Menovinkki: Kirjailijat Antti Nylén ja Janne Kortteinen keskustelevat aiheesta Jeesus vs. Jeesus. Platon-klubi, Helsingin Lasipalatsin Kohtaamispaikka, ke 15. 12. klo 18. Vapaa pääsy.