Linkin takana: Futurama, DeLillo, Google Art, Add-Art, Leinonen ja Digitalkoot

Profiilikuva
Blogit Kohtaamiset

* Tamperelaiset kirjallisuudenopiskelijat ovat myöntäneet Tiiliskivi-palkintonsa runoilija Teemu Manniselle teoksesta Futurama. Raati kiittää erityisesti teoksen nykymaailmaan kohdistuvaa kritiikkiä, mikä on merkittävä kannanotto juuri kun nykyrunoutta on ehditty syyttää yhteiskunnallisuuden puutteesta. Teos on ladattavissa ilmaiseksi tästä (pdf).

* Amerikkalaiskirjailija Don DeLillo myöntää harvoin haastatteluja, tällä kertaa tämä etuoikeus on suotu brittiläiselle Guardianille. Huomaa myös yksityiskohta, jossa haastattelun kirjoittaja vihjaa olevansa Paul Austerin ystävä.

* Google on siirtynyt katunäkymistä sisätiloihin. Yhtiön Art Project esittelee taidetta yhteistyössä maailman huippumuseoiden kanssa.

* Taiteilija Steve Lambertilla on toisenlainen taideprojekti. Add-Art on ohjelma, joka korvaa nettisivujen mainokset taideteoksilla.

* Tiedotusvälineet imaistaan yhä useammin osaksi taidetta, mistä kotoisena esimerkkinä Jani Leinosen ideoima Ronald McDonaldin sieppaus ja teloitus. Leinonen halusi tempauksellaan herättää keskustelua ruoan tehotuotannosta, mutta kuten tämäkin ”mainospala” osoittaa, lopputuloksena on helposti pelkkä mediaspektaakkeli.

* Projekteista pyyteettömin ja sosiaalisin on Kansalliskirjaston käynnistämä Digitalkoot. Nerokas idea, jossa kuka tahansa voi osallistua merkittävään yhteiseen kulttuurihankkeseen eli digitaalisten aineistojen ”oikolukemiseen” – pelaamalla.

* Menovihje: Tulevaisuuden taide. Keskustelutilaisuus Kuvataideakatemian auditoriossa, Kaikukatu 4, Helsinki. Pe 25.2.2011 klo 13-17.