Linkin takana: Cia Rinne, DFW, Kindle, Kvanttivaras, Akka ja kissa

Profiilikuva
Blogit Kohtaamiset

* Tuntuuko, että kaikki on jo tehty, sanottu ja näytetty? Kaipaatko uutta näkökulmaa runouteen ja sen mahdollisuuksiin? Cia Rinteen kansainvälinen runous on virkistävä poikkeus. Tässä tutustumisen pohjaksi runoilijan haastattelu.

* New Yorker tarjoaa ennen julkaisematonta fiktiota David Foster Wallacelta. Ja näin teksti editoitiin.

* Täytteeksi vielä näyte DFW:n käsin kirjoittamasta romaaniluonnoksesta.

* Jotain tällaistahan oli odotettavissa: Euroopan komission kilpailuviranomaiset epäilevät e-kirjakauppiaita hintakartellista.

* Sen sijaan Kindlen hinta laskee tasaisesti. Tätä vauhtia lukulaite on jouluun mennessä ilmainen.

* Hannu Rajaniemen läpilyönti alkaa olla tosiasia. Brittilehti Guardian haastatteli Kvanttivarkaan tekijän viime marraskuussa.

* Näin jälkeenpäin suomalaisen taiteen kultakausi näyttää kovin ruusuiselta ja yhtenäiseltä. Marko Gylén kuitenkin muistuttaa, ettei esimerkiksi Edelfeltin ja Gallen-Kallelan yhteen niputtaminen ole aivan yksioikoinen asia.

”Gallen-Kallelan häpeilemätön Akka ja kissa oli herjaava realistinen vastaus akateemiseen maalaustaiteen traditioon. Tässä traditiossa Edelfelt kuvasi Suomen kansan ruotsalais-germaanisten rotuihanteiden mukaisesti ja väheksyi ’itäisiä’ tai saamelaisia piirteitä. Edelfeltin kuvissa suomalainen kansallistunne oli suomenruotsalaisen eliitin omanarvontuntoa”, Gylén kirjoittaa.

”Gallen-Kallela puolestaan oli kansallisromanttisissakin teoksissaan taiteellinen häirikkö. Emme vain enää näe hänen teostensa rajua oksennusta, paikallisvärejä korostavaa maalaustekniikkaa ja nietzscheläis-pakanallista uhoa, koska niitä on opeteltu ymmärtämään vuosisadan ajan. Jos näkisimme, huomaisimme samankaltaisuuden nykytaiteen erite-teoksiin.”