Linkin takana: Captain Beefheart, Ngram ja 500 miljardia sanaa

Profiilikuva
Blogit Kohtaamiset

* Muusikko ja kuvataiteilija Captain Beefheartin kuolema synkensi monen viikonlopun. Samalla saatiin tilaisuus muistella toisin tekemisen nykyisiä juuria. Frank Zappan kanssa yhteistyötä tehneen neuvo kitaristeille: ”Kuuntele lintuja.”

* Uusille ajatuksille ja keksinnöille on aina käyttöä. Miten olisi esimerkiksi kitara, joka pysyy aina vireessä? New York Times Magazine listaa vuoden 2010 parhaat ideat.

* Euroopan komissio on ulottanut toimialansa taidekritiikkiin. Sen mielestä Dan Flavinin ja Bill Violan installaatioita ei voi pitää taideteoksina, joten niille on lupa määrätä normaalia korkeampi arvonlisäprosentti.

* Tyytymättömyys kotimaisen kirjallisuuskritiikin tilaan kasvaa koko ajan. ”En ole varma, menettäisikö suomalainen kirjallisuus paljoakaan, jos kaksi kolmasosaa nykyisistä sanomalehtikritiikeistä jätettäisiin julkaisematta”, kirjailija Tommi Melender kirjoittaa blogissaan.

* Runoilija Kristian Blomberg kritisoi arvosteluinstituutiota runouden viitekehyksestä: ”En keksi mitä käyttöä sanomalehdellä on runokritiikissä.” Blombergin mielestä ”kerta toisensa jälkeen sanomalehtikritiikki onnistuu kauttaaltaan olemaan mitäänsanomatonta, epäajankohtaista, ympäripyöreää ja latteaa”.

* Hyvin ei mene arvostelijoillakaan. Kriitikkoja ”vedätetään huuhaa-lukijatutkimuksilla” ja heidän toimenkuvansa kuuluu ”kulttuurialan vihatuimpiin”, muistuttaa kriitikko Maaria Pääjärvi.

* Toisaalta näyttää siltä, että kriitikot ovat ottamassa aloitteen omiin käsiinsä. Kritiikki siirtyy valtamediasta verkon itsenäisiin ja omaehtoisiin nurkkiin, kuten Marko Gylénin arvio Eija-Liisa Ahtilan uudesta videoteoksesta osoittaa.

* Googlen laboratorioissa ollaan ahkerina. Uuden, hämmästyttävän työkalun nimi on Google Books Ngram Viewer. Kaikki perustuu siihen, että yhtiön tietopankkeihin on säilöttynä jo 500 miljardia sanaa.