Kohtaamiset-blogi käsittelee kirjallisuutta ja kulttuuria.

Linkin takana: Captain Beefheart, Ngram ja 500 miljardia sanaa

Karri Kokko
Blogit Kohtaamiset 20.12.2010 16:25

* Muusikko ja kuvataiteilija Captain Beefheartin kuolema synkensi monen viikonlopun. Samalla saatiin tilaisuus muistella toisin tekemisen nykyisiä juuria. Frank Zappan kanssa yhteistyötä tehneen neuvo kitaristeille: ”Kuuntele lintuja.”

* Uusille ajatuksille ja keksinnöille on aina käyttöä. Miten olisi esimerkiksi kitara, joka pysyy aina vireessä? New York Times Magazine listaa vuoden 2010 parhaat ideat.

* Euroopan komissio on ulottanut toimialansa taidekritiikkiin. Sen mielestä Dan Flavinin ja Bill Violan installaatioita ei voi pitää taideteoksina, joten niille on lupa määrätä normaalia korkeampi arvonlisäprosentti.

* Tyytymättömyys kotimaisen kirjallisuuskritiikin tilaan kasvaa koko ajan. ”En ole varma, menettäisikö suomalainen kirjallisuus paljoakaan, jos kaksi kolmasosaa nykyisistä sanomalehtikritiikeistä jätettäisiin julkaisematta”, kirjailija Tommi Melender kirjoittaa blogissaan.

* Runoilija Kristian Blomberg kritisoi arvosteluinstituutiota runouden viitekehyksestä: ”En keksi mitä käyttöä sanomalehdellä on runokritiikissä.” Blombergin mielestä ”kerta toisensa jälkeen sanomalehtikritiikki onnistuu kauttaaltaan olemaan mitäänsanomatonta, epäajankohtaista, ympäripyöreää ja latteaa”.

* Hyvin ei mene arvostelijoillakaan. Kriitikkoja ”vedätetään huuhaa-lukijatutkimuksilla” ja heidän toimenkuvansa kuuluu ”kulttuurialan vihatuimpiin”, muistuttaa kriitikko Maaria Pääjärvi.

* Toisaalta näyttää siltä, että kriitikot ovat ottamassa aloitteen omiin käsiinsä. Kritiikki siirtyy valtamediasta verkon itsenäisiin ja omaehtoisiin nurkkiin, kuten Marko Gylénin arvio Eija-Liisa Ahtilan uudesta videoteoksesta osoittaa.

* Googlen laboratorioissa ollaan ahkerina. Uuden, hämmästyttävän työkalun nimi on Google Books Ngram Viewer. Kaikki perustuu siihen, että yhtiön tietopankkeihin on säilöttynä jo 500 miljardia sanaa.

Karri Kokko

Keskustelu

Mahtaakohan tuntea Kalevalan sanakirjaa n. 9000 sanaa, joiden joukosta nimimerkki juttakin on juttansa poiminut, koska sillä on oma merkityksensä, jota hyvin harvat kielinaisetkaan tuntevat.

Kiitos Karrille. Beefheart on sydämissämme.
Henkka.

Näitä luetaan juuri nyt