Linkin takana: 3D-tulostin ja muita nykyajan ihmeitä

Profiilikuva
Blogit Kohtaamiset

Kirja ei katoa, koska se on keksintönä täydellinen, niin kuin lusikka tai pyörä.

* Nykyään saa varautua siihen, että kaikki se mistä äsken tohti vain uneksia, on jo keksitty. Niin kuin nyt tämä, tulostin, joka kopioi kolmiulotteisia esineitä.

* Kirjailijat ovat viime aikoina pohdiskelleet kirjoituksissaan sekä yhteisöpalveluja että niiden lukemiseen käytettäviä laitteita. Tässä ensin Zadie Smith viime syksyltä ja toukokuussa asialla oli Jonathan Franzen. Aiheeseen tarttuivat myös aikakauslehdet The Atlantic ja New York.

* Aikakauslehtikustantajat (mukaan lukien Suomen Kuvalehden julkaisija) ovat joukolla lähteneet tarjoamaan sisältöjään mm. iPadille. Laitteiden tarjoamat mahdollisuudet ovat kuitenkin jääneet pääosin käyttämättä. Eivätkö kustantajat edelleenkään uskalla luopua kuningastuotteestaan? Tässä erään bloggarin kokemuksia iPadilla lukemisesta.

* Umberto Eco ja Jean-Claude Carrière ovat julkaisseet aiheeseen liittyvän kirjan nimeltä This Is Not the End of the Book. Kuten kirjan nimikin kertoo, he eivät usko kirjan katoamiseen.

”Edessä on kaksi vaihtoehtoa”, kirjoittajat toteavat oheisessa sitaatissa, ”joko kirja säilyttää asemansa lukemisen välineenä tai sen syrjäyttää tuote, joka muistuttaa kirjaa sellaisena kuin se on aina ollut, jopa ennen kirjapainotaidon keksimistä.”

Tekijöiden mukaan kirjan puolesta puhuu se, että kirja on keksintönä valmis – lusikan, saksien, vasaran tai pyörän tavoin sitä ei voi enää parannella.