Kyläjuhlat umbrialaiseen tapaan

Profiilikuva
Blogit Kohtaamiset

Kansallinen juhlapäivä alkoi Pyhän Fransiskuksen basilikassa ja päättyi kyläjuhlaan Assisin naapurissa.

Assisin seudulla kirkkoja riittää. Kolmen ensimmäisen residenssiviikon aikana niitä on tullut nähdyksi kokonainen liuta, toinen toistaan kuuluisampia. Tänään kävimme ihailemassa Pyhän Fransiskuksen basilikaa.

Basilika on fransiskaanien pääkirkko ja yksi katolisten ja koko kristikunnan tärkeimmistä. Pyhiinvaeltajat kautta maailman kerääntyvät sinne hiljentymään ihanteensa viimeisen leposijan äärelle.

Rakennus on melkoinen aarreaitta ja kummajainen. Kyseessä on niinsanottu kaksoiskirkko, kahden päällekkäin rakennetun kirkon muodostama kokonaisuus. Alakirkkoon kokoontui rahvas, yläkirkossa ehtoollista jaettiin paremmalle väelle.

Kirkkojen koristelu on pääasiassa kahden mestarin, Giotton ja hänen opettajansa Cimabuen jäljiltä.

Alempaan kirkkoon ja Fransiskuksen hautaan tutustuimme jo aiemmin, tänään oli yläkirkon vuoro.

Kirkon seiniä hallitsevat Giotton maalaamat freskot, joissa kuvataan Pyhän Fransiskuksen elämää. Maalauksia on yhteensä 32 kappaletta.

Giotto (1267-1337) työskenteli aikakausien rajalla ja enteili jo renessanssia. Töistä puuttuu tulevien mestarien taiturimaisuus, mutta niissä on myös omaperäisyyttä ja vaikeasti selitettävää viehätystä.

Giottossa on iduillaan originelli taiteilija. Muut kuvittavat, Giotto maalaa. Hän on selkeästi kokeilija. Jotkut työt ovat täynnä hurjaa surrealismia tai tuovat kummallisella tavalla mieleen kubismin.

Illaksi ajoimme naapurikylään Costa di Trexiin. Luvassa oli vähän uskonnollisia menoja ja paljon maallista hyvää. Yritän parhaani mukaan selittää.

Kuvitelkaa italialainen maalaismaisema, vehmaiden kukkuloiden rinteillä oliivilehtoja ja laiduntavia lampaita.

Kokoonnutaan koko kylän voimin erään maalaistalon pihaan. Puiden varjoon on aseteltu penkkejä, ikään kuin kirkossa. Pappi aloittaa messun. Erotan puheesta sanat ”La Parola di Dio”, jotka viitannevat Jumalan sanaan. Italian kielen opintoni ovat tässä vaiheessa.

Messun päätyttyä pihatielle levitetään kukkien terälehtiä. En tiedä täsmälleen miksi, eikä minun tarvitse tietää. Kukkia pitkin kävellään jonkin matkaa ja sitten takaisin. On elämässä paljon muutakin selittämätöntä.

Illan uskonnollisen osuuden päätyttyä alkaa juhlinta. Pihaan katetaan puolen tusinaa valtavaa pöytää ja niille ruokaa ja juomaa.

kyläjuhlat italiassa

Pääosan ilonpidosta muodostaa keskinäinen seurustelu, mutta musiikkiakin kuullaan. Paikalliset maajussit esittävät paikallista kansanmusiikkia laulaen ja soittaen.

Kaikki ovat haltioissaan, ei vähiten uusin residenssivieraamme, eilen Assisiin saapunut kanadalaistaiteilija Serge Marchetta. Mutta hänestä lisää myöhemmin.

Kuva Karri Kokko.