Kirjailija Don DeLillo ikuisti baseball-tähti Bobby Thomsonin

Profiilikuva
Blogit Kohtaamiset

Maanantaina kuolleella baseball-pelaajalla Bobby Thomsonilla oli merkittävä rooli Don DeLillon romaanissa Alamaailma.

Kunnari, jonka Bobby Thomson iski New Yorkin Polo Groundsilla 3. lokakuuta 1951, on yksi baseballin historian tunnetuimmista, niin dramaattinen, että siitä puhutaan vielä kuusi vuosikymmentä myöhemmin.

Ottelulla oli suuri merkitys New Yorkin asukkaille. Uuvuttava, lähes kuusi kuukautta kestänyt runkosarja oli vihdoin päättymässä, ja tämä viimeinen koitos oli ratkaiseva, kumpi paikallisista joukkueista – New York Giants vai Brooklyn Dodgers – voittaisi National-liigan mestaruuden ja pääsisi näin kamppailemaan American-liigan voittajan kanssa liigojen välisestä ”maailmanmestaruudesta”.

Yksi iso svingi, yksi lyöty kunnari – ja jännitysnäytelmä, jota koko metropoli oli seurannut henkeään pidättäen, oli ratkennut.

Sittemmin Bobby Thomsonin lyömästä kunnarista on tullut pysyvä osa amerikkalaista populaarikulttuuria ja siihen on viitattu lukemattomissa tv-sarjoissa, elokuvissa ja romaaneissa.

Yksi romaaneista on Don DeLillon lähihistoriaa kuvaava massiivinen pääteos Alamaailma (1997, suom. 1999). Romaanin ensimmäiset 60 sivua on omistettu Giantsin ja Dodgersin välisen ottelun ja sen kohokohdan kuvaukselle, ja loput 800 sivua kirjailija kuvittelee, mitä tapahtui katsomoon lyödylle ja sitä myöten iäksi kadonneelle pallolle.

Kimmokkeen romaanin kirjoittamiseen ja sen muiden teemojen kehittelyyn DeLillo sai ottelun jälkeisenä päivänä ilmestyneen New York Timesin etusivulta, jossa julkaistiin vierekkäin kaksi päivän pääuutista.

Vasemmanpuoleinen kertoi Giantsin voitosta ja oikeanpuoleinen Neuvostoliiton suorittamasta ydinkokeesta.

Otsikoiden rinnakkainasettelu toi kirjailijan mieleen Thomsonin kunnarista käytetyn, jo klassiseksi muodostuneen epiteetin: ”Shot Heard ’round the World” eli ”Isku joka kuultiin ympäri maailmaa”.

Enempää ei tarvittu. Kirjailijan mielenkiinto oli herännyt ja suuri romaani saanut alkunsa – mistä kiitos myös Bobby Thomsonille.