Kirja-ala pohtii kirjan ja kustantamisen tulevaisuutta

Profiilikuva
Blogit Kohtaamiset

Pelastaako sähköinen kirja sekä kirjan että kustantajat?

Viime aikoina on totuttu kirja-alaa koskeviin uutisiin. Kustantajat järjestelevät toimintojaan, iirtisanovat väkeä ja rekrytoivat uutta. Kirjailijat erkaantuvat kustantajistaan ja löytävät kodin jossain toisaalla.

Entä mitä tapahtuu, kun sähköiset kirjat ja niiden lukulaitteet tulevat markkinoille? Löytyykö kirjoille uusia lukjota tai pysyvätkö edes vanhat? Kuka sähköisiä kirjoja kustantaa ja julkaisee? Miten käy perinteisten kustantajien? Syntyykö uusia verkkokirjakauppoja? Miten kirja-alan rahapotti tulevaisuudessa jaetaan?

Paljon kuumia kysymyksiä, joista päällimmäisenä on olluti WSOY:n kohtalo. Pystyykö se – ja haluaako se – jatkamaan toimintaansa ja säilyttämään asemansa maan suurimpana kustantajana?

Suomen Kuvalehti käsittelee aihetta tuoreessa numerossaan (35/2010). WSOY:n johto on asiasta vaitonainen, sen sijaan talon kirjailijat rohkaistuvat kertomaan tunnelmistaan.

Tuomas Kyrö ei hötkyile ratkaisunsa kanssa: ”Tähän asti en ole harkinnut mitään muuta kuin WSOY:ta. Nyt kustantaja on aiheuttanut teoillaan sen, että lojaalisuus on koetuksella. Kirjailija ei ole työsuhteessa mihinkään kustantamoon. Päätän jatkosta vasta seuraavan romaanini kohdalla.”

Mari Mörö sen sijaan ilmoitti jo keväällä, ettei jatka WSOY:n kirjailijana: ”Tein päätökseni lojaliteetista rääkättyä henkilökuntaa kohtaan. Kahdet yt-neuvottelut vuoden sisällä ja niitä seuranneet irtisanomiset, toimintojen ulkoistamiset, epävarmuus tulevaisuudesta, loputtomat organisaatiouudistukset ja kriisikokoukset ovat uuvuttaneet työntekijät.”

Kovaa puhetta, mutta niin on tilannekin kirjailijan kannalta hankala. Suhde kustantajaan ei ole pelkästään mekaaninen, vaan perustuu pitkälti henkilökohtaisiin suhteisiin ja luottamukseen. Kustantajan edelleytetään jo sanamukaisesti seisovan kirjailijansa tukena tuli mitä tuli.

Itse pohdin kirja-alan polttavia kysymyksiä hieman toisesta näkökulmasta Parnasson juuri ilmestyneessä numerossa (4/2010).

Jutussa pohditaan muun muassa sitä, millä tavoin sähköinen kirja muuttaa kirjojen kustantamisen, julkaisun, myynnin ja lukemisen vakiintuneita tottumuksia.

Ilmassa on sähköä, sillä kirjojen lukulaitteet ovat tulossa markkinoille, ja kaikki alan toimijat kyttäävät toisiaan ollakseen valmiita tekemään omat siirtonsa, kun aika on kypsä.

Kirjailijat kirjoittavat entiseen malliin, mutta pian nähdään, kuka teokset kustantaa ja julkaisee, ja kuka tai ketkä pystyttävät sähköisen kaupan niiden myymiseksi.