Kohtaamiset-blogi käsittelee kirjallisuutta ja kulttuuria.

Kindle sai haastajan iPadista – mutta kuinka käy kustantajien?

Karri Kokko
Blogit Kohtaamiset 3.5.2010 18:01

Sähköiset lukulaitteet tekevät vasta tuloaan Suomeen, mutta se tiedetään jo, että kirja-ala on suurten mullistusten edessä.

Aikakauslehti New Yorker perehtyi aiheeseen Applen julkistettua myös kirjojen lukemiseen soveltuvan tablet-tietokoneensa iPadin. Lehti kysyi, pystyykö iPad kukistamaan Amazonin kehittämän lukulaitteen Kindlen ja samalla pelastamaan koko kustannusalan.

Kustantajien huoli alan tulevaisuudesta käy jutusta hyvin ilmi. Kustantajat pelkäävät muun muassa sitä, että kirjakaupat ja lukulaitteiden valmistajat pyrkivät ohittamaan ne ”turhana” osapuolena sisällöntuottajien eli kirjailijoiden ja loppukäyttäjien eli lukijoiden välillä.

Lue myös

Nyt lukulaite kiinnostaa suomalaiskustantajiakin: Lue Amazon Kindlen käyttötestiNyt lukulaite kiinnostaa suomalaiskustantajiakin: Lue Amazon Kindlen käyttötesti

Mielenkinntoista jutussa on myös se, että siinä ei puhuta käytännössä lainkaan tekijänoikeuskysymyksistä. Kustantajat ovat näköjään päättäneet sivuuttaa koko asian ainakin siihen asti, kunnes osapuolet pääsevät yksimielisyyteen siitä, mikä tulee olemaan sähköisesti ladattavan kirjan ”oikea” hinta.

Joka tapauksessa selvää on, että kirjailijoiden, kustantajien, kirjapainojen ja kirjakauppojen roolit jaetaan lähitulevaisuudessa kertakaikkisesti uusiksi.

Lue Amazon Kindlen käyttötesti (SK 10.9.2009)

Lue myös

Nyt lukulaite kiinnostaa suomalaiskustantajiakin: Lue Amazon Kindlen käyttötestiNyt lukulaite kiinnostaa suomalaiskustantajiakin: Lue Amazon Kindlen käyttötesti

Karri Kokko

Keskustelu

En voi käsittää miten iPad voi pärjätä kindlelle? Ipadissahan on valonäyttö, kuka siitä jaksaa romaaneja lukea?

Kas vain. Amazon ja Apple veljekset kuin ilvekset orwellilaisesta maailmasta. Kun hankin kolme vuotta sitten ensimmäisen eReadertini, luin Kindlen käyttöohjeen ja kauhistuin. Jatkuva napanuora ja riippuvuussuhde jopa oman tuotteeni tallentamiseksi laitteeseen. Tätä laitetta en ainakaan hankkisi. Ostin riippumattoman Cybook Gen3:n. Vaikka se on nyt jo hieman vanhaaikainen, tykkään siitä. En voisi kuvitella lukevani 1000 sivun romaania LCD-näytöltä esim. iPadistä. Muuten Apple on myös suljettu toimija kuten Amazonkin. Sensuroi varsin tarkkaan mitä iTunesin kautta voi ladata.

Olen vakuuttunut, että tulevaisuus on eReadereiden. On suorastaan nautinto miten tätäkin kirjoittaessani kirjani lataa RSS syötteinä maailmalta haluamiani juttuja kirjaani, kuuluu vain vaimeasti bing, bing…aina kun artikeli sujahtaa kirjaan. Muutan fontin koon silmilleni sopivaksi ja lukunautinto on selviö. Muuten isojen tiiliskiviromaanien lukeminen 174g painavalla laitteella on huomattavan miellyttävää.

eReadereiden merkitystä pyrkivät kiistämään henkilöt, jotka eivät ole niitä päivääkään käyttäneet. Olen varma, että lastenlasteni, jotka ovat nyt tulossa kouluikään, koulreppu kevenee.

Näitä luetaan juuri nyt