Kindle sai haastajan iPadista - mutta kuinka käy kustantajien?

Profiilikuva
Blogit Kohtaamiset

Sähköiset lukulaitteet tekevät vasta tuloaan Suomeen, mutta se tiedetään jo, että kirja-ala on suurten mullistusten edessä.

Aikakauslehti New Yorker perehtyi aiheeseen Applen julkistettua myös kirjojen lukemiseen soveltuvan tablet-tietokoneensa iPadin. Lehti kysyi, pystyykö iPad kukistamaan Amazonin kehittämän lukulaitteen Kindlen ja samalla pelastamaan koko kustannusalan.

Kustantajien huoli alan tulevaisuudesta käy jutusta hyvin ilmi. Kustantajat pelkäävät muun muassa sitä, että kirjakaupat ja lukulaitteiden valmistajat pyrkivät ohittamaan ne ”turhana” osapuolena sisällöntuottajien eli kirjailijoiden ja loppukäyttäjien eli lukijoiden välillä.

Mielenkinntoista jutussa on myös se, että siinä ei puhuta käytännössä lainkaan tekijänoikeuskysymyksistä. Kustantajat ovat näköjään päättäneet sivuuttaa koko asian ainakin siihen asti, kunnes osapuolet pääsevät yksimielisyyteen siitä, mikä tulee olemaan sähköisesti ladattavan kirjan ”oikea” hinta.

Joka tapauksessa selvää on, että kirjailijoiden, kustantajien, kirjapainojen ja kirjakauppojen roolit jaetaan lähitulevaisuudessa kertakaikkisesti uusiksi.

Lue Amazon Kindlen käyttötesti (SK 10.9.2009)