KAVA avaa radio- ja tv-arkistonsa koko kansan käyttöön

Profiilikuva
Blogit Kohtaamiset

STT:n välittämän uutisen mukaan Kansallisen audiovisuaalisen arkiston digitaalinen radio- ja tv-arkisto avataan tänään torstaina periaatteessa ”koko kansan käyttöön”.

”Arkistossa on vuoden 2009 alusta lähtien kaikki suurimmilta tv- ja radiokanavilta lähetetty ohjelma. Mukana ovat myös juonnot ja mainokset”, uutinen lupaa.

Avoimeen verkkoon arkisto ei päädy. Sen sijaan arkiston materiaaliin pääsee tutustumaan Kansalliskirjastossa, Tampereen tiedotusopin laitoksella sekä yliopistojen kirjastoissa Turussa, Jyväskylässä, Joensuussa ja Oulussa.

Saman tien kun asialla ollaan, mainittakoon myös oululaisen kirjailija-bloggaaja Reijo Vallan esiin nostamasta kahdesta tärkeästä kulttuuriuutisesta.

Uutisista valtakunnallisesti merkittävämpi on tieto Ylen uudesta palvelusta, joka kantaa nimeä Puntari. Lupauksensa mukaan palvelu kokoaa yhteen Ylen lukuisissa kulttuuritoimituksissa tuotettavan kritiikkiaineiston.

Toinen Vallan mainitsema uusi palvelu on Oulun kulttuuriasiaiainkeskuksen perustama Rummuttaja, jonka kohderyhmä on tietenkin edellistä rajallisempi.

Valta aivan oikein kiittelee palveluiden helppokäyttöisyyttä, mutta pohtii samalla niiden kaikenkattavaa luonnetta.

”En tiedä onko portaaleille enää tarvetta tässä maailmassa. Sosiaalinen media (lue Facebook) hoitaa tapahtumatiedotusta mallikkaasti, mutta se kyllä edellyttää oikeiden ihmisten tuntemista (tai ainakin facebookkaveruutta) ja erilaisiin ryhmiin liittymistä. Ja onhan Kalevallakin oma tapahtumakalenterinsa”, Valta kirjoittaa.