Jukka Relander ehdottaa kurin tilalle lisää luovia voimia

Profiilikuva
Blogit Kohtaamiset

Vihreiden ehdokas Jukka Relander syyttää Nokiaa luovien voimien alasajosta ja suosittaa postmodernia tekotaidetta pakolliseksi oppiaineeksi.

Suomen ja Nokian yhteisessä projektissa oli kyse ennen muuta teknologiavetoisesta hankkeesta, Relander toteaa Uudelle Suomelle laatimassaan puheenvuorossa.

Relanderin mielestä jähmeä teknologinen osaaminen ei kuitenkaan enää riitä.

”Nokian kriisi on myös Suomen kriisi. Kehityksen veturista tuli sen jarru.”

Relanderin mukaan jälkeenpäin voidaan todeta, ettei Nokia ollut ”tietoyhteiskunnan airut, vaan teollisen yhteiskunnan viimeinen parahdus”.

”Kännykkätuotanto on tavarantuotantoa ihan siinä missä sellun keitto, teräksen takominen tai laivanrakennus. Työn lopputuotteena on esine, johon voi lyödä päänsä, mutta ei ideaa, joka loisi uutta”, Relander kirjoittaa.

Kirjoittajan mielestä luova talous ei ole kurin, järjestyksen ja auktoriteettien talous.

”Tarvitsemme kuritonta uteliaisuutta, emme herran pelkoa ja kurinalaista tuotantoprosessia. Jos halaumme menestyä, ajatukset on nyrjäytettävä ihan uuteen asentoon.”

Relanderin mielestä nyt on loistava hetki muuttaa koko yritystukien strategia: Nokian paapomisen sijasta on panostettava satoihin pieniin yrityksiin.

”Näiden kohtalonkysymysten äärellä on järkyttävää ja pelottavaa, että kevään vaalien keskeisin vaatimus on paluu kansalliseen yhtenäiskulttuuriin ja muihin teollisen yhteiskunnan kuri-ideologioihin”, Relander kirjoittaa.

Relanderin mielestä perussuomalaisten karsastama postmoderni tekotaide pitäisi päinvastoin ”määrätä pakolliseksi oppiaineeksi, koska vain sitä kautta syntyy abstraktia ajattelua ja kykyä käyttää symboleita.”

”Nämä ovat uuden talouden tuotantovoimia, soi Sibelius sitten taustalla tai ei”, Relander kirjoittaa.

Lisää aiheesta: Koiranmutkia-blogi pilkkoo Vesa-Matti Saarakkalan HS:lle esittämiä kulttuurikäsityksiä otsikolla ”Muodon erotiikasta”.