John Giorno otti Annikin, seuraavina Pasila ja Dubrovnik

Profiilikuva
Blogit Kohtaamiset

Amerikkalainen runoilija John Giorno muistetaan runopuhelimen keksijänä ja valkokankaan suurimpana nukkujana.

New Yorkissa syntynyt ja kaupungissa koko elämänsä asunut Giorno, 73, on kuin kotonaan tamperelaisen puutalokorttelin boheemin rähjäisissä maisemissa. Näkymä ei juurikaan poikkea runoilijan kotikadun Boweryn seuduista Manhattanilla.

Giorno on Suomessa esiintyäkseen ensin Annikin runofestivaaleilla ja lopulta ravintola Dubrovnikissa Helsingissä.

Tampereella hyväntuulinen runoilija veti pitkän setin ulkomuistista ilman paperia. Esityksen mieleenpainuvimpia tekstejä oli muistelmapala William Burroughsin hautajaisista.

Edellisen kerran Giorno vieraili Suomessa 1984, jolloin hän esiintyi Vanhalla ylioppilastalolla yhdessä juuri Burroughsin kanssa.

Harva on koskaan kuullut runoilija John Giornosta. Sen sijaan moni on nähnyt hänen nukkuvan. Giorno on se mies, jonka nukkuvaa hahmoa Andy Warhol kuvasi elokuvassaan Sleep (1963).

Warholilla oli valtava vaikutus kaikkiin taiteisiin. Warhol asetti kysymykset teoksesta ja tekijyydestä kertakaikkisesti uuteen valoon. Niinkin yksinkertainen seikka kuin aiheen toistaminen kahteen tai useampaan kertaan – esimerkiksi kaksi Marilynia, kaksi Elvistä tai kaksi cokispulloa samassa kuvassa – nosti esiin esittämisen ongelmaa koskevan kysymyksen: kumpi niistä – jos kumpikaan – on ”aito asia”.

Giornon mukaan Warholin vaikutus ulottui myös runouteen. Warhol toi kuvataiteisiin löydetyt kuvat ja populaarikulttuurin ikonografian. Miksei samaa tekniikkaa voisi soveltaa myös runojen teossa, Giorno ajatteli.

Giornolle työskentely Warholin kanssa merkitsi suurta oivallusta ja on johdattanut hänen tekemisiään vuosikymmenten ajan. Hän maalaa, kirjoittaa ja työskentelee koko ajan useamman välineen parissa. Mikä tärkeintä hän tekee töitä joka ainut päivä.

Paistattelu itseään paljon kuuluisimpien taiteilijoiden maineen valossa ei tulisi Giornolle mieleenkään. Esimerkiksi entistä työtoveriaan ja rakastajaansa Andy Warholia koskevat kysymykset hän ohittaa lyhyesti ja päättäväisesti minimiin tyytyen.

Giornoa selvästi huvittaa, kun kaikki haluavat tietää, mitä hän ajattelee Andystä ja Sleepistä nyt, pian puoli vuosisataa myöhemmin.

Mitä tuollaiseen voi sanoa? Vastauksen voisi antaa kuka tahansa:

”I like sleeping, and Andy is a great guy.”

John Giorno ja Lev Rubinštein esiintyvät maanantaina 14. kesäkuuta Pasilan kirjaston auditoriossa klo 17 ja ravintola Dubrovnikissa Helsingissä klo 20.