Joan Miró - kuinka "väärin" esittämisestä tuli normi

Profiilikuva
Blogit Kohtaamiset

EMMAn uusi näyttely osuu ajankohtaiseen saumaan. Joan Mirón taide näyttää, miten tehdään näkyväksi ja merkitseväksi se, mikä vielä äsken oli mahdotonta ja käsittämätöntä.

Taide kulkee edellä ja ymmärrys tulee vääjäämättä perässä. Aina ilmestyy joku, joka rikkoo entisen ja asettaa asiat uuteen järjestykseen.

Ensin jälki ilmenee vääränä ja kuohuttavana. Ei noin voi olla, koska ennenkään ei ole ollut. Mutta pikku hiljaa aika ja toisto tekevät tehtävänsä. Yhtäkkiä uusi alkaa olla ilmeistä, uskottavaa, järkeenkäypää ja soveliasta.

Alkuun sopii nauraa kaiken maailman picassoille, mutta ei aikaakaan kun huomaa iloitsevansa heidän kanssaan.

Picasso ja Miró käyvät hyvin esimerkeistä, sillä kumpikaan ei koskaan täysin irrottautunut esittävyydestä. Kubismin ja surrealismin tapa esittää vaatii tosin toteuttelua, mutta siihen tutuksi tekemiseen on saatu apua muualta, kuten elokuvasta, typografiasta ja mainosgrafiikasta. Tänään Mirón merkkikieli on yhtä ”luettavaa” kuin päivän lehti.

Toisaalta jokainen on jo oppinut tunnistamaan modernismin muotokielen: tämä on nyt sitä taidetta, jota maailman museot esittelevät ja josta huutokauppakamareissa maksetaan omaisuuksia. Se pysyy tavallisen ihmisen kukkaron ulottumattomissa, mutta kyllä sille näin museoympäristössä voi nyökytellä hyväksyvästi.

Ja ainahan voin ostaa museon myymälästä kivan Miró-henkisen julisteen tai lasinalustan – tai jos haluaa olla oikein nykyaikainen, nettikaupasta vitsikkäästi irvailevan t-paidan.

Joan Miró + Miró ja suomalaista fantasiaa Espoon EMMAssa 12.06.2011 asti.