Kohtaamiset-blogi käsittelee kirjallisuutta ja kulttuuria.

Joan Miró – kuinka ”väärin” esittämisestä tuli normi

Karri Kokko
Blogit Kohtaamiset 6.3.2011 17:31

EMMAn uusi näyttely osuu ajankohtaiseen saumaan. Joan Mirón taide näyttää, miten tehdään näkyväksi ja merkitseväksi se, mikä vielä äsken oli mahdotonta ja käsittämätöntä.

Taide kulkee edellä ja ymmärrys tulee vääjäämättä perässä. Aina ilmestyy joku, joka rikkoo entisen ja asettaa asiat uuteen järjestykseen.

Ensin jälki ilmenee vääränä ja kuohuttavana. Ei noin voi olla, koska ennenkään ei ole ollut. Mutta pikku hiljaa aika ja toisto tekevät tehtävänsä. Yhtäkkiä uusi alkaa olla ilmeistä, uskottavaa, järkeenkäypää ja soveliasta.

Alkuun sopii nauraa kaiken maailman picassoille, mutta ei aikaakaan kun huomaa iloitsevansa heidän kanssaan.

Picasso ja Miró käyvät hyvin esimerkeistä, sillä kumpikaan ei koskaan täysin irrottautunut esittävyydestä. Kubismin ja surrealismin tapa esittää vaatii tosin toteuttelua, mutta siihen tutuksi tekemiseen on saatu apua muualta, kuten elokuvasta, typografiasta ja mainosgrafiikasta. Tänään Mirón merkkikieli on yhtä ”luettavaa” kuin päivän lehti.

Toisaalta jokainen on jo oppinut tunnistamaan modernismin muotokielen: tämä on nyt sitä taidetta, jota maailman museot esittelevät ja josta huutokauppakamareissa maksetaan omaisuuksia. Se pysyy tavallisen ihmisen kukkaron ulottumattomissa, mutta kyllä sille näin museoympäristössä voi nyökytellä hyväksyvästi.

Ja ainahan voin ostaa museon myymälästä kivan Miró-henkisen julisteen tai lasinalustan – tai jos haluaa olla oikein nykyaikainen, nettikaupasta vitsikkäästi irvailevan t-paidan.

Joan Miró + Miró ja suomalaista fantasiaa Espoon EMMAssa 12.06.2011 asti.

Karri Kokko

Keskustelu

Picasso ja Miró käyvät hyvin esimerkeistä miten loistavasti voikaan menestyä ilman apurahoja!

Juu, niin käyvät. Toisaalta eivät hekään olisi pärjänneet, ainakaan alkuaikoina, ilman yksityisiä tukijoita.

Muuten olen sitä mieltä, että kansakunta joka ei tue taiteilijoitaan, ei myöskään ansaitse paistatella heidän maineessaan, saati omia heitä arvojensa tai maailmankuvansa pönkittäjiksi.

Riihimäkeläinen Vihreiden kansanedustajaehdokas Marko Romppanen on muuten luvannut lahjoittaa Perussuomalaisten puoluetoimistolle ehdan Joan Mirón litografin, jos saa Facebook-sivulleen 5000 tykkääjää.

@Käykääs: Todella nokkelaa. Varmaan persuja v1tuttaisi pahan kerran, jos ei sattuisi kiinnostamaan.

No saahan ne siitä vaikka rahaa huutokauppaamalla sen jollekin. Sopivasti vedättämällä ja kohkaamalla julkisuudessa luultavasti enemmän joltain hölmöltä kuin Romppanen saisi siitä itse myymällä.

”Juu, niin käyvät. Toisaalta eivät hekään olisi pärjänneet, ainakaan alkuaikoina, ilman yksityisiä tukijoita.”

Näkemyksellisten mesenaattien roolia ei todellakaan tule vähätellä! Heitä sopisi myös tuoda nykyistä enemmän julkisuuteen, moniko osaa nimetä näistä yhtäkään?

Teemu Mäen kissantappovideo oli aikoinaan radikaali, mutta nykyisin on netissä videoita joissa koiria nyljetään elävinä. Ukrainalaisissa 3guys1hammer-videoissa ihmisiä hakataan hengiltä vasaralla. Taide kulkee edellä ja ymmärrys tulee vääjäämättä perässä.

[Moralistit voivat nukkua yönsä rauhassa 3guys1hammer-videoiden tekijät ovat jo vankilassa 21 murhan takia. Videoista voi silti nauttia lataamalla ne netistä.]

Näitä luetaan juuri nyt