James Ellroy ja miksi kirjailijavierailuja järjestetään

Profiilikuva
Blogit Kohtaamiset
james ellroy
James Ellroy luki otteita romaanistaan Blood’s Rover, suomeksi Levoton veri. Kuva Pekka Sakki / Lehtikuva.

James Ellroyn parin päivän Suomen-vierailu oli esimerkki siitä, mitä tapahtuu kun suuri amerikkalainen kirjailija toteuttaa ennakkokäsityksiä itsestään.

Onnittelut kustantajalle. Liken markkinointiponnistus kannatti, jos tuloksia mitataan kirjailijan näkyvyydellä: Akateemisen kohtaamispaikka, Helsingin Sanomien kulttuurisivujen pääjuttu, haastattelupätkä Ylen tv-uutisissa.

Sisältö ei ollut hääppöinen mutta pääpiirteissään kaikkialla sama. Menneisyys on viileetä, nykypäivän kotkotuksista voisin vähät välittää. Antakaa minun tehdä työtäni rauhassa.

Näki, että kirjailija olisi halunnut turvautua jälleen kerran vanhaan tuttuun Kafka-metodiin: istua hiljaa tekemättä mitään ja antaa maailman tulla tykönsä.

Mutta kun kiertueväsymys iskee, mitään ei ole tehtävissä. Toimittajien kysymykset kuulostavat kaikki samoilta. Ennen: ”Mitä ajettelette Bushista?” Ja nyt: ”Mitä ajattelette Obamasta?” Kuka sellaisesta jaksaisi innostua.

Hesarin Jukka Petäjä teki ensin oman havainnon mutta antoi sitten luulon voittaa: Ensivaikutelma siivon oloinen. Mutta entinen juoppo, narkkari ja pikkurikollinen. Ei pidä itsensä myymisestä. Siispä enfant terrible.

Turun Sanomien värväämä Juri Nummelin oli kirjailijalle hankalampi pala. Haastattelu (jonka Nummelin julkaisi ystäviensä luettavaksi Facebookissa) on kutkuttava kuvaus siitä tahtojen taistelusta, joka syntyy kun kirjailija ei halua puhua politiikasta ja kaikki haastattelijan kysymykset koskettelevat politiikkaa.

Kirjailijan oletettu tympeys markkinointikiertueita ja haastatteluja kohtaan on moodi, joka napsautetaan haluttaessa päälle ja pois päältä.

Sille päälle sattuessaan Ellroykin keskustelee kirjoittamisestaan mielellään, syvästi ja laveasti.

Loppujen lopuksi kannattanee turvautua vanhaan viisauteen. Sen mukaan kirjailijan tuotanto on vastaus kaikkiin hänelle esitettyihin haastattelukysymyksiin.