Hyviä perusteluja Guggenheimille

Profiilikuva
Blogit Kohtaamiset

Miksi kansainvälisen museobrändin edustaja kannattaa toivottaa tervetulleeksi?

Kulttuuria laajasti seuraavan Mustekala.infon blogiin kirjoittava Silvia Hosseini jakaa Guggenheim-museon mahdolliseen tuloon suhtautuvat kolmeen ryhmään: 1) museota vastustavat ”kansanmiehet”, 2) museota puoltava ”eliitti” ja 3) ”ilonpilaajat”.

Kaksi ensin mainittua ryhmää ovat ennestään tuttuja, sen sijaan kolmas ryhmä on kiintoisa. Hosseinin mielestä siihen kuuluvat ne, joiden mielestä ”Guggenheimin näyttelyt ovat vähintäänkin epäilyttäviä, koska tavalliset ihmiset tykkäävät käydä niissä.”

Hosseini itse kuuluu museohankkeen puolustajiin, noin periaatteessa.

”Minua ajatus Guggenheim-museosta Helsingissä viehättää siksi, että pidän hyvin rakennetuista näyttelyistä, joiden museopedagogia on sellaista, että muutkin kuin taiteen asiantuntijat voivat kokea museovierailun mielekkääksi”, Hosseini kirjoittaa.

Varauksia hänelläkin on, mutta plussat voittavat miinukset.

”On totta, että Guggengeim on brändi ja brändi-sanalla on ikävän kaupallinen kaiku, mutta museokonsepti voisi tuoda Suomeen sellaista näyttelyissä käymisen kulttuuria, joka täältä puuttuu.”

Sen sijaan Hosseini ei ymmärrä kauhistunutta päivittelyä siitä, että ihmisiä kiinnostavat vain Picasso-näyttelyn kaltaiset spektaakkelit.

”Ihmiset nimittäin kiinnostuvat taiteesta, jos heille annetaan eväitä lähestyä ja ymmärtää sitä. Ei esillä olevan taiteen sinänsä tarvitse olla erityisen populaaria tai spektaakkelimaista.”

”Opettajakokemukseni perusteella museovierailuihin etukäteen nihkeästi suhtautuvat lukiolaiset innostuvat vaikeistakin näyttelyistä ja teoksista ja pystyvät tekemään niistä tulkintoja, jos alustus- ja käsittelytapa avaa näyttelyn problematiikkaa riittävästi.”

Hosseinia huolestuttaa toisaalta Kiasman ja toisaalta Helsingin kaupungin taidemuseon kohtalo. Miten niiden käy, jos kaikki raha ja huomio kohdistuu vain Guggenheimiin.