Hyviä kirjauutisia: Virtanen WSOY:n, Salusjärvi Kritiikin uutisten johtoon
Harri Virtasen nimitys WSOY:n kustantajaksi oli ilman muuta viikon kirjallisuussuutinen. Mutta älkää unohtako Aleksis Salusjärveä, joka valittiin Kritiikin uutisten päätoimittajaksi.
Kustantaja, jolla ei ole kokemusta kustannusmaailmasta, saattaa kuulostaa ajatuksena omituiselta. Toisaalta juuri se saattaa olla syy yhtiön tekemään ratkaisuun. Nyt jos koskaan WSOY tarvitsee uusia silmiä ja uusia aivoja selvitäkseen koko alaa koettelevista ongelmista.
Uutta uraa aloitteleva Virtanen, 47, on toiminut viimeksi Yle1:n draamasta, fiktiosta ja viihteestä vastaavana ohjelmapäällikkönä. Sitä ennen hän on työskennellyt muun muassa Nelosen käsikirjoituspäällikkönä ja Teatterikorkeakoulun dramaturgian professorina.
Kokenut dramaturgi ja script editor on ilman muuta tietoinen kirjoittamisen käytännöistä ja ymmärtää siten myös kustantamon tärkeimmän voimavaran eli kirjailijakunnan tarpeita.
Nimitys helpottanee niin ikään kotimaisesta kaunokirjallisuudesta vastaavan kustantajan ja kirjailijoiden luottokustannustoimittajana tunnetun Harri Haanpään työtaakkaa.
Edellytykset WSOY:n uudelle nousulle ovat siis olemassa. Mutta millä keinoin uusi johtaja sen tekee, jää nähtäväksi. Hyvä uutinen on joka tapauksessa se, että yhtiö teki valintansa kirjallisuuden, vaan ei tekniikan ja markkinoinnin ehdoin.
Viikon toinen kirjallisuutta koskeva nimitysuutinen on taloudelliselta merkitykseltään vähäisempi, mutta tärkeä sekin.
Ärhäkkänä ja näkemyksellisenä kriitikkona ja bloggaajana tunnettu Aleksis Salusjärvi ryhtyy vetämään Suomen arvostelijain liiton julkaisemaa järjestölehteä Kritiikin uutisia. Lehti on pieni ja sitä luetaan lähinnä ammattipiireissä, mutta lehteä kannattaa seurata yhtä kaikki.
Päivälehtien supisteaessa arvostelupalstojaan vastuu kattavasta ja kunnianhimoisesta kirjallisuuskritiikistä on siirtymässä yhä enemmän erikoisjulkaisuille.
Salusjärven nimitys päätoimittajaksi saattaa koitua koko alan eduksi. Kun kritiikki otetaan vakavasti, siitä hyötyvät kriitikoiden lisäksi myös kirjailijat – ja sitä kautta myös heidän lukijansa.
Post scriptum: Hyviä uutisia kantautuu myös maailmalta. Sofi Oksasen Puhdistus keikkuu yhä kolmannella sijalla Ranskan myydyimpien kirjojen listalla (luettelo löytyy heti jutun perästä).