Kohtaamiset-blogi käsittelee kirjallisuutta ja kulttuuria.

Hyviä kirjauutisia: Virtanen WSOY:n, Salusjärvi Kritiikin uutisten johtoon

Karri Kokko
Blogit Kohtaamiset 23.11.2010 22:26

Harri Virtasen nimitys WSOY:n kustantajaksi oli ilman muuta viikon kirjallisuussuutinen. Mutta älkää unohtako Aleksis Salusjärveä, joka valittiin Kritiikin uutisten päätoimittajaksi.

Kustantaja, jolla ei ole kokemusta kustannusmaailmasta, saattaa kuulostaa ajatuksena omituiselta. Toisaalta juuri se saattaa olla syy yhtiön tekemään ratkaisuun. Nyt jos koskaan WSOY tarvitsee uusia silmiä ja uusia aivoja selvitäkseen koko alaa koettelevista ongelmista.

Uutta uraa aloitteleva Virtanen, 47, on toiminut viimeksi Yle1:n draamasta, fiktiosta ja viihteestä vastaavana ohjelmapäällikkönä. Sitä ennen hän on työskennellyt muun muassa Nelosen käsikirjoituspäällikkönä ja Teatterikorkeakoulun dramaturgian professorina.

Kokenut dramaturgi ja script editor on ilman muuta tietoinen kirjoittamisen käytännöistä ja ymmärtää siten myös kustantamon tärkeimmän voimavaran eli kirjailijakunnan tarpeita.

Nimitys helpottanee niin ikään kotimaisesta kaunokirjallisuudesta vastaavan kustantajan ja kirjailijoiden luottokustannustoimittajana tunnetun Harri Haanpään työtaakkaa.

Edellytykset WSOY:n uudelle nousulle ovat siis olemassa. Mutta millä keinoin uusi johtaja sen tekee, jää nähtäväksi. Hyvä uutinen on joka tapauksessa se, että yhtiö teki valintansa kirjallisuuden, vaan ei tekniikan ja markkinoinnin ehdoin.

Viikon toinen kirjallisuutta koskeva nimitysuutinen on taloudelliselta merkitykseltään vähäisempi, mutta tärkeä sekin.

Ärhäkkänä ja näkemyksellisenä kriitikkona ja bloggaajana tunnettu Aleksis Salusjärvi ryhtyy vetämään Suomen arvostelijain liiton julkaisemaa järjestölehteä Kritiikin uutisia. Lehti on pieni ja sitä luetaan lähinnä ammattipiireissä, mutta lehteä kannattaa seurata yhtä kaikki.

Päivälehtien supisteaessa arvostelupalstojaan vastuu kattavasta ja kunnianhimoisesta kirjallisuuskritiikistä on siirtymässä yhä enemmän erikoisjulkaisuille.

Salusjärven nimitys päätoimittajaksi saattaa koitua koko alan eduksi. Kun kritiikki otetaan vakavasti, siitä hyötyvät kriitikoiden lisäksi myös kirjailijat – ja sitä kautta myös heidän lukijansa.

Post scriptum: Hyviä uutisia kantautuu myös maailmalta. Sofi Oksasen Puhdistus keikkuu yhä kolmannella sijalla Ranskan myydyimpien kirjojen listalla (luettelo löytyy heti jutun perästä).

Karri Kokko

Keskustelu

mutta voikos ent. virkamies heittäytyä kustannusbisnekseen täysin sydämin ?

Siis Virtanenko virkamies? Vai Salusjärveäkö Tiikeri tarkoitti?

Virkeimmät Ylen henkilöt (joihin siis Virtanenkin kuuluu) eivät ole enää aikoihin eläneet missään virkamiesmäisessä maailmassa. Siitä on pitänyt huolen ympäristön paine ja kilpailuasetelmat kaupallisten kanavien kanssa sekä pienenevät budjetit joilla on silti pitänyt saada aikaan entistä enemmän entistä parempaa ohjelmaa. (Miten tässä viimemainitussa on onnistuttu, jää katsojien arvioitavaksi :-))

Niin ja tietysti virkamiesmäisyyttä on karistanut yhtiön jatkuvasti muuttuva organisaatio. Muutosvauhti on ollut yhtä tiheä kuin missä tahansa ns. tavallisessa osayhtiössä. Vaikkapa nyt Nokiassa. Ihan kaikki ei ole Ylestä ulospäin näkynyt, eikä ehkä katsojia kiinnostanutkaan. Katsojia kiinnostaa käsittääkseni ainoastaan lopputulos.

Sama pätee tietysti WSOY:llä. Onnea vain Virtaselle. Helppoa ei hänellä tule olemaan, mutta muutoksen mahdollisuus on olemassa. Yleensäkin kustannusmaailma (niin kuin tietysti Ylekin) on näihin aikoihin asti ollut suht koht sisäänlämpiävä.

Kolumnistia komppaan siinä, että hyvä kun kirjallisuuden ehdoilla toimitaan. Markkinoinnin osaajia (tai ainakin tomeria markkinamiehiä ja -naisia) riittää varmasti niin WSOY:llä kuin muissakin kustannusyhtiöissä ihan omasta takaa.

YLEn draamalla on nyt hyvät mahdollisuudet uudistua. Virtanen oli sen jarruna 80-lukulaisilla ajatusmalleillaan. Edeltäjä oli samaa maata. Toivottavasti nyt paranee.

Näitä luetaan juuri nyt