HS palkitsi Alexandra Salmelan - ja ilmeisen hyvän kirjan palkitsikin

Profiilikuva
Blogit Kohtaamiset

Kotimaisessa kirjallisuudessa kääntyi uusi lehti – vai kääntyikö?

Itse en ole Alexandra Salmelan esikoispalkinnon saanutta romaania ehtinyt silmäillä kuin päällisin puolin, mutta luotan valintaraadin ratkaisuun. Enkä vähiten siksi, että raadissa istui hyvällä maulla varustettu tuttu runoilijakollega Aki Salmela ja ehdokkaidenkin joukossa kaksi erinomaisiksi runoilijoiksi tietämääni likeistä ystävää eli Sirpa Kyyrönen ja Janne Kortteinen. [Edit: Ja totta kai myös vuosien takaa tuttu esseisti Kari Hukkila!]

Onnea kaikille ja etenkin voittajalle!

Sitä paitsi Alexandra Salmelan romaani 27 eli kuolema tekee taiteilijan on ehdolla myös tämänvuotisen Finlandian voittajaksi, joten aivan merkityksettömästä tekijästä ei ole kysymys.

Nuori kirjailija on syntyjään slovakki, mutta se on kirjallisuutta arvioidessa sivuseikka. Kuten HS:n eläkkeellä oleva kriitikko Hannu Marttila tänään muistutti, ei se kansalliskirjailija Aleksis Kivikään ollut koskaan Suomen kansalainen.

Kansallisuus, äidinkieli, syntyperä ja pitkään ulkomailla vietetyt vuodet vaikuttavat kirjallisuuteen, mutta eivät ole sen määräävin tekijä – edes silloin kun teoksen aiheena on kulttuurien kohtaaminen, kuten Salmelan ohella esimerkiksi Ranya Paasosen tai Roman Schatzin teoksista olemme saaneet lukea.

Jotakin on kuitenkin tapahtumassa. Suomen kirjallisuus rikastuu uusilla, kiinnostavilla tekijöillä. Mistä on sivumennen sanoen ollut näkyvissä pienen pieniä merkkejä myös kirjallisuuslehti Parnassoon tarjolle lähetetyissä teksteissä.

Lisää aiheesta:

Alexandra Salmela: Neljä vuotta Suomessa, esikoisromaanilla Helsingin Sanomain esikoispalkinto