Houellebecq ja Wikipedia

Profiilikuva
Blogit Kohtaamiset

Maine ja kuuluisuus eivät tule yksin. Ei ole kuin pari kuukautta siitä, kun maanantaina Ranskan merkittävimmän kirjallisuuspalkinnon saanutta Michel Houellebecqia ”syytettiin” plagiarismista.

Maailman tämän hetken kuuluisin ranskalaiskirjailija on tottunut olemaan kohun kohteena. Houellebecqin teoksia on moitittu seksismistä, rasismista ja säädyttömyydestä.

Syyskuussa kirjailija nousi otsikoihin, kun kävi ilmi että hänen uusin romaaniinsa La Carte et le Territoire sisältää sanatarkkoja lainauksia verkkotietosanakirja Wikipediasta.

Lähes sanasta sanaan ranskankielisestä Wikipediasta lainatuissa jaksoissa kerrotaan muun muassa kärpästen seksuaalielämästä.

Nyt Goncourtilla palkittu Houellebecq kuittasi plagiointiväitteet naurattavina ja syytti syyttäjiään asiantuntemattomuudesta.

”Jos ihmiset pitävät sitä plagiarismina, he eivät selvästikään ymmärrä mitään kirjallisuudesta”, Houellebecq sanoi.

Houellebecqin mukaan banaalin ja arkipäiväisen materiaalin yhdistäminen taiteellisesti kunnianhimoiseen aineistoon on osa hänen kirjallista metodiaan.

Monet kirjailijat ovat käyttäneet kaunokirjallisissa teoksissaan aitoja, muualta lainattuja dokumentteja, Houellebecq sanoi ja mainitsi esimerkkeinä kirjalliset esikuvansa Georges Perecin ja Jorge Luis Borgesin.

Kirjailijan aiemmasta tuotannosta on suomennettu teokset Halujen taistelukenttä, Mahdollinen saari ja Oikeus nautintoon. Lisäksi tänä vuonna on ilmestynyt esseekokoelma Mitä Houellebecq tarkoittaa? jossa suomalaiset kirjailijat kertovat suhteestaan Houellebecqiin.

Kirjailijasta kiinnostuneiden kannattaa tutustua myös Tommi Melenderin blogiin, jossa Houellebecq ja hänen kirjansa ovat tämän tästä olleet keskustelun kohteena.

Tunnustus: Ja tämä siis kirjailijalta, jonka omista teoksista viisi perustuu kokonaan tai lähes kokonaan muualta sellaisenaan lainattuun aineistoon (1, 2, 3, 4 ja 5).