Helena Saarikoski isänsä Pentin päiväkirjoista: "Kaikki julkaistaan"

Profiilikuva
Blogit Kohtaamiset

Kerrottuani aiemmin tänään tiedon Pentti Saarikosken Ruotsin-päiväkirjojen saamisesta Suomeen lähetin saman tien viestin kirjailijan tyttärelle Helena Saarikoskelle kysyäkseni lisätietoja.

Helena vastasi muutaman tunnin kuluessa ja kertoi ilouutisen. Sen mukaan myös nyt esiin tulleet, Saarikosken Ruotsissa kirjoittamat päiväkirjat on tarkoitus saattaa julkisuuteen.

Tähän mennessä päiväkirjoja on julkaistu yhteensä neljä nidettä: Nuoruuden päiväkirjat (1984), Prahan päiväkirjat (1998), Juomarin päiväkirjat (1999) ja Toipilaan päiväkirjat (2001), jotka kaikki kertovat ajasta ennen Saarikosken muuttoa Ruotsiin 1975.

Kirjailija kuitenkin jatkoi päiväkirjamerkintöjen tekemistä koko Ruotsin-kauden ajan aina kuolemaansa saakka.

Helena Saarikosken mukaan hänen isänsä luovutti Suomessa kirjoittamansa päiväkirjat aikoinaan ensin tutkija Pekka Tarkalle, joka välitti ne edelleen Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kirjallisuusarkistoon.

Sen sijaan Saarikosken myöhemmät päiväkirjat ovat tähän asti olleet tutkijoiden ulottumattomissa.

”Ruotsin-ajalta, eli 1970-luvulta vuoteen 1983, jolloin Pentti kuoli, suuri osa päiväkirjoista on ollut sillä tiellään, eli Pentin viimeisen vaimon Mia Bernerin visussa tallessa”, Helena Saarikoski kertoo.

Kuten Helena Saarikosken aiemmasta, Facebookiin kirjoittamasta päivityksestä kävi ilmi, Mia Berner suhtautui äärimmäisen kielteisesti päiväkirjojen julkaisemiseen.

”Ei ole monta vuotta, kun Mia B. vannoi, ettei kukaan suomalainen pikku-Tarkka eikä kukaan muukaan tule koskaan pääsemään käsiksi P. Saarikosken Ruotsin-ajan päiväkirjoihin. Vannomatta paras, kun vihapäissä vannotaan ikuisuuden päälle”, Helena Saarikoski kirjoitti voitonriemuisena.

Eilen Ruotsista isänsä päiväkirjojen hakumatkalta palannut Helena Saarikoski selvittää viestissään uutisen taustoja:

”Mian kuoltua viime joulukuussa hänen tyttärensä löysi pahvilaatikollisen isäni päiväkirjoja Mian Oslon-asunnon kellarikomerosta, ja ne me olemme nyt saaneet Suomeen ja kirjallisuusarkistoon. Pienen osan Ruotsin-ajan päiväkirjoista on Mia luovuttanut Göteborgin yliopiston kirjaston arkistoon; yritämme saada ne vielä SKS:ään, mutta joka tapauksessa nekin avautuvat nyt tutkijoiden käyttöön.”

Uutinen tarkoittaa kirjailijan tahdon toteutumista. Kuten hänen elämäkertansa kirjoittaja Pekka Tarkka on todennut, jo Saarikosken nuoruuden päiväkirjoista näkee, että ne on kirjoitettu tietoisesti myöhempää julkaisua silmällä pitäen.

Helena Saarikoski päättää viestinsä:

”Kaikki Pentin kirjoittama on tarkoitus aikanaan julkaista Kootuissa teoksissa, niin myös nyt käyttöön saadut päiväkirjat. Kunhan ne toimitetaan, niin eiköhän Otava jatka vielä Koottuja teoksia Ruotsin-päiväkirjoilla.”

Suomen Kuvalehteä julkaiseva Otavamedia on osa Otava-konsernia.