Finlandia-ehdokkaat valittiin - hyvä että vähän kohistaan

Profiilikuva
Blogit Kohtaamiset

Finlandia-palkinnosta kilpailevat ehdokkaat on jälleen valittu, eikä listassa ole tälläkään kertaa moittimista. Mikä ei tarkoita, etteikö Joel Haahtelan, Markus Nummen, Riikka Pulkkisen, Mikko Rimmisen, Alexandra Salmelan ja Erik Wahlströmin rinnalle voisi yhtä hyvin nostaa muitakin nimiä (Olli Jalonen, Elina Hirvonen, Markku Pääskynen, vain muutaman mainitakseni).

Mielenkiintoista listassa on, että viimeistään Salmelan ehdokkuuden myötä suomalaiseen kirjallisuuteen on liittynyt myös maahanmuuttajien kirjoittama kirjallisuus. Toinen huomionarvoinen seikka on, että puolet ehdokkaista on Otavan ja kaksi Teoksen kirjailijoita – voi kysyä, onko se ”sattumaa” vai merkki talentin keskittymisestä ja kustannusmaailman painopisteiden muutoksesta.

Ennen kuin tilaisuudessa päästiin juhlimaan itse ehdokkaita, oli kuitenkin nostettava hieman kirjallisuudelle ja kirjabisnekselle myönteistä henkeä. Sen tehtävän oli ottanut hoitaakseen Akateemisen kirjakaupan johtaja Annamari Arrakoski-Engardt.

Hyvä niin, sillä kirjakauppa ansaitsee kaiken tukemme. Tosin Arrakoski-Engardtkaan ei selvinnyt puheestaan käyttämättä sellaisia epäkirjallisia sanoja kuin ”voimaannuttaa”, ”pelimerkki” ja ”kattaus”. Mutta niitä varmaan on jonkun pohdittava, jotta kirjailijain hengentuotteet muuttuvat ensin aineelliseksi kauppatavaraksi ja sitä kautta johtavat kuluttajien tekemiin ostopäätöksiin.

Finlandia-palkinto on yksi, jo perinteiseksi muodostunut tapa lisätä yleisön kiinnostusta ja ohjata sen käyttäytymistä. Vaikka vain yksi lopulta palkitaan, ehdokasvaiheessa kuusi vetää perässään enemmän kuin yksi, ajattelee palkinnon jakaja Suomen Kustannusyhdistys hyvässä yhteisymmärryksessä kirjakauppiaiden kanssa.

Muutakin kirjalle myönteistä on Arrakoski-Engardtin mukaan ilmassa. Niiden luettelemiseksi riitti kaksi erisnimeä ja kaksi enemmän tai vähemmän teknistä termiä: Sofi Oksanen ja e-kirja sähköisine lukulaitteineen. Oksanen ja hänen kansainvälinen läpilyöntinsä lisää suomalaisen kirjallisuuden yleistä kiinnostavuutta, ja e-kirja __________________ kaiken. (Täytä tyhjä tila sopivalla ilmaisulla sen mukaan, kuulutko epäilijöihin vai uskovaisiin.)

Ennen pitkää saatiin Finlandia-tunnelmaan sopiva pieni skandaalinpoikanenkin, kun Helsingin Sannomat huomasi, ettei Alexandra Salmela ollutkaan Suomen kansalainen kuten kilpailun säännöt edellyttävät. Asiallisesti totta, mutta mitä tuohon voi muuta sanoa kuin, että muuttakaa sääntöjä tai älkää antako niiden vaikuttaa, kuten ilmeisesti tapahtuukin.

Joka tapauksessa Finlandia-ruljanssi on avoimesti kaupallinen keksintö, joten pieni kohu tekee sille pelkästään hyvää.

PS. Nostan seuraavina viikkoina esiin myös ehdokaslistan ulkopuolelle jääneitä tärkeitä ja huomionarvoisia kirjoja. En tee sitä moittiakseni esiraadin ratkaisuja, vaan päinvastoin toimiakseni Finlandia-hengen mukaisesti eli kirjallisuutta kohtaan tunnetun yleisen kiinnostuksen lisäämiseksi.