Blogit

Kohtaamiset-blogi käsittelee kirjallisuutta ja kulttuuria.

Fima, rakastettuni

Blogit Kohtaamiset 17.1.2014 13:17
Riitta Kylänpää
Riitta Kylänpää - avatar
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.

Kun Agatha Christie tappoi Hercule Poirotin viimeisessä Poirot-kirjassaan, Britanniassa valtalehdetkin kirjoittivat asiasta. Miljoonat ja miljoonat lukijat surivat  Poirotin kuolemaa.  Ensi sunnuntaina hän kuolee taas. David Suchet tekee sen silmiemme edessä.  Viime viikolla näimme hänestä kertovassa  tv-dokumentissa, kuinka Suchet nousi kuolleista.

Poirot ei ole niitä romaanihenkilöitä, joihin ihastuisi tuosta vaan. Usein huomioni on ihan jossain muussa kuin päähenkilössä, vaikka onhan hän tärkeä.

Amos Ozin romaanin Fima päähenkilö Efraim Nisan, joka tunnetaan nimellä Fima, on oudolla tavalla rakastettava, vaikka hänessä ei  juuri ole rakastettavia ominaisuuksia.

Nuorena Fima kirjoitti runoja, ja häntä pidettiinkin lupaavana. Nykyisin hän toimii gynekologin vastaanottoapulaisena. Hän ei enää kirjoita runoja, tai jos kirjoittaa, pyyhkii hän kaiken pois. Hän keskustelee mielellään  erilaisista älyllisistä aiheista ystäviensä kanssa.  Yksi sellainen on Israelin valtion olemus.  Oz on israelilainen kirjailija.

Kohtaamiset -blogin kirjoittajat

Riitta Kylänpää - avatar
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.