Riitta Kylänpää hakee kirjoista lohtua.

Erno Paasilinna ja kulttuurikeskustelu maaseutukaupungissa

Riitta Kylänpää
Blogit Kohtaamiset 28.2.2011 23:58

”Keskustelun aiheeksi oli valittu Moderni kulttuuri maaseutukaupungissa.”

Näin alkaa Erno Paasilinnan satiiri ”Paneelikeskustelun pöytäkirja” kokoelmassa Kylmät hypyt vuodelta 1967. Seuraa kourallinen puheenvuoroja, joissa pohditaan ”modernin” ja ”kalevalaisen” kulttuurin olemusta ja keskinäistä paremmuutta.

Keskustelussa käytetyt puheenvuorot, joita puheenjohtajan avaussanojen jälkeen on kaikkiaan neljä, ovat ympäripyöreitä, kliseisiä ja kiihkottomia, ainakin siinä muodossa ja mitassa kuin ne pöytäkirjaan ovat päätyneet. Paasilinnan satiirinkin piikkiä on vaikea tavoittaa, eikä sitä oikeastaan koskaan tule. Juttu on kauttaaltaan harkitun väsähtänyt, ja loppuhuipennusta odottava joutuu pettymään. Lukijan onkin palattava alkuun, avauslauseen jälkeisiin riveihin. Näin ne kuuluvat:

”Ammattikoulun juhlasali oli ääriään myöten täynnä tuoleja. Yleisöä oli kaksi penkkiriviä, joista toinen lähti liikkeelle ja muodosti esiintyjien ryhmän. Ryhmien välille syntyi jännittynyt hiljaisuus.”

Paasilinnan kootut satiirit ovat juuri ilmestyneet uutena laitoksena kokoelmassa Alamaisten elämää (Otava).

Riitta Kylänpää

Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.

Keskustelu

Kokko kirjoittaa:

”Paasilinnan satiirinkin piikkiä on vaikea tavoittaa, eikä sitä oikeastaan koskaan tule. Juttu on kauttaaltaan harkitun väsähtänyt, ja loppuhuipennusta odottava joutuu pettymään.”

Saman voi sanoa Kokon tekstistä.

Näitä luetaan juuri nyt