Epätietoisuus ratkesi: Sofi Oksanen siirtyy Teokselle

Profiilikuva
Blogit Kohtaamiset

Sofi Oksanen oli WSOY:n jälkeen vapaa valitsemaan, mutta oliko hänellä lopulta vaihtoehtoja?

Tieto Oksasen siirtymisestä Teokselle on helpottava uutinen. Kirjavuotta tähän asti hallinnut hässäkkä saatiin päätökseen hyvissä ajoin ennen kirjasyksyn kuumimpia kiireitä, ja kaikki pääsevät palaamaan normaaliin päiväjärjestykseen.

Asian ratkeamisesta lienevät tyytyväisiä kaikki osapuolet – eikä vähiten Oksasen kollegat: tämän jälkeen ehkä heillekin riittää huomiota mediassa.

Sofi Oksanen itse sai taakseen erinomaisen kustantajan, jolla riittää sekä varoja että kirjallista asiantuntemusta. Teos puolestaan sai komean lisän jo ennestään nimekkääseen ja taiteellisesti lahjakkaaseen kirjailijakaartiinsa. Teoksella Oksasen on hyvä olla, koska ympärillä riittää ymmärtävää ja osaavaa vertaistukea. Teoksella Oksanen on yksi kaltaistensa joukossa, mikä pienentää häneenkin mahdollisesti kohdistuvia paineita ja liiallisia odotuksia.

Entä se suuri kysymys eli miksi juuri Teos?

Uutisen mukaan Oksanen on kesän mittaan ”keskustellut” useiden kustantamoiden kanssa. Niin varmaan onkin, mutta mitkä ovat loppujen lopuksi olleet Oksasen kannalta varteenotettavat tai realistiset vaihtoehdot?

Täytyy muistaa, että Oksasen entinen kustantaja WSOY on maan suurin kustannustalo – ja Oksanen puolestaan oli yksi sen kirjallisesti ja taloudellisesti merkittävimpiä kirjailijoita. Sen jälkeen mikä tahansa muu tai ainakin ratkaisevasti pienempi talo olisi outo kumppani.

Suomalaisessa kustannuskentässä todelliset vaihtoehdot olivat näin ollen harvassa – jos niitä oli ollenkaan.

Södikan lisäksi ”suuria” kustantamoita on oikeastaan kaksi eli Otava ja Tammi. Jälkimmäisen vaihtoehdon saattoi sulkea pois jo senkin vuoksi, että viime vuosina talosta on lähtenyt enemmän kirjailijoita kuin sinne on ilmestynyt niitä lisää. Toisin sanoen Tammi olisi ollut kirjallisia arvoja kannattaneen Oksasen kannalta merkillinen valinta.

Otava puolestaan olisi varmasti kelvannut Oksaselle – ja miksei Oksanen myös Otavalle – ainakin periaatteessa. (Tulkoon selväksi, että Otavan asioista en ole sen paremmin informoitu, vaikka yhtiö kuuluukin samaan konserniin Suomen Kuvalehteä julkaisevan tahon kanssa.) Oma villi arvaukseni kuitenkin on, että Otava on pidättäytynyt Oksasen kanssa sopimisesta herrasmiessyistä, jotta elettä ei tulkittaisi ”vihamieliseksi kaappaukseksi”. Muitakin syitä voi toki olla, mutta parempaankaan en tähän hätään pysty.

Tämän jälkeen vaihtoehdot ovatkin sitten olemattomat, ja oikeastaan jäljelle jää vain Teos. Yhtiö on toki minikokoa verrattuna Södikaan, mutta jo edellä mainituista syistä se täyttää kelvollisesti vaativankin kirjailijan tarpeet.

Nyt jäämme enää odottamaan tietoa sopimuksen sisällöstä eli siitä, mitä ja milloin Teos ja Oksanen ovat päättäneet yhdessä julkaista. Siihen saataneen selvyys tänään klo 13, kun osapuolet järjestävät asiasta tiedotustilaisuuden.

Ollaan kuulolla.