Bob Dylan ja runousoppi

Profiilikuva
Blogit Kohtaamiset

Bob Dylan on lauluntekijä, jota ylistetään sanataiteilijana. Hän on se, joka yleisen käsityksen mukaan toi runouden rockmusiikkiin pian viisikymmentä vuotta sitten.

Mikäs siinä, niin on totuttu sanomaan ja varmasti se pitääkin paikkansa. Laulujen sanoista kuulee, että tekijä on lukenut runoutta. Charlie Patton ja Hank Williams ovat tuttuja, mutta niin ovat myös Arthur Rimbaud ja Allen Ginsberg.

Minulle henkilökohtaisesti Dylanin suuruus piilee jossain siinä välissä. Uskon hänen sanojensa ja runokuviensa voimaan, mutta eniten minua on aina sykähdyttänyt tekstien esitystapa.

Oli aikoja, kun kuuntelin yöt ja päivät läpeensä hänen äänenpainojaan. Tuntui, että Dylan hallitsi suvereenisti ajoituksen, rytmin, sävyn ja tunnelman.

Ajattelin, että sanojen ja runokuvien sisältö ja merkitys on tärkeää ja painokasta. Mutta varsinainen runous oli itse esityksessä, sanojen väleissä.

Tässä mielessä voi sanoa, että Bob Dylan on ollut merkittävin runokouluni.

Dylanin ”runousoppi” on luettavissa hänen äänityksistään, samojen kappaleiden alati muuttuvista versioista. Ja niitähän hänen tuotannossaan riittää.

Ehkä yllättäen olen päätynyt siihen tulokseen, ettei Dylanin paras levy ole hänen omansa. Ykköspaikan ansaitsee 2007 julkaistu kokoomalevy I’m Not There, joka sisältää musiikkia Todd Haynesin samannimisestä elokuvasta.

Kyseessä ei ole tyypillinen epäjumalia kumartava tribuuttilevy. Sen sijaan tuplalla on kuultavissa 34 havainnollista esitystä siitä, kuinka taidetta tehdään. Maaginen juttu.

Happy Birthday, Bob!