Bo Carpelan RIP

Profiilikuva
Blogit Kohtaamiset

Bo Carpelanin (1926-2011) viime vuonna julkaistu teos Gramina (suom. Caj Westerberg) sisältää alaotsikkonsa mukaisesti reunamerkintöjä Horatiuksen, Vergiliuksen ja Danten runouteen.

Tuossa on oikeastaan ilmaistuna se, mitä mitä suurella kirjallisuudella tarkoitetaan: luovia nerollisia yksilöitä tarvitaan, mutta yksikään kirjailija ei toimi irrallaan toisista.

Pitkän uransa aikana Carpelan julkaisi runoa ja proosaa, käänsi ja toimitti, oli merkittävä osa Suomen sodanjälkeistä kirjallisuutta. Hän kirjoitti ruotsiksi, mutta etenkin runosuomennosten kautta (Anhava, Saaritsa, Westerberg) hän liittyy olennaisesti myös suomenkieliseen modernismiin.

Carpelan voitti Finlandia-palkinnon 1993 ja 2005. Valtion kirjallisuuspalkinnon hän sai neljä kertaa ja Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon vuonna 1977.

Uutinen kirjailijan kuolemasta synnytti sosiaalisessa mediassa tulvimalla henkilökohtaisia reaktioita. Eräänkin mukaan Carpelan oli se, ”jonka vuoksi rakastuin uudelleen kirjallisuuteen”.

”Kirjallisuus muuttaa maailmaa, mutta sen vaikutuksia joutuu odottamaan”, Carpelan sanoi Ylioppilaslehdessä vuonna 2006.

”Kirjallisuuden tehtävä on antaa ihmisille lohtua, uudet silmät ja sellainen käsitys tästä maailmasta, jolle voi rakentaa jotain.”