Aurinko, etruskit ja Fransiskus

Profiilikuva
Blogit Kohtaamiset

Emäntämme Marinan taidemaalariystävä kävi kylässä. Cinzia Fiaschi on kotoisin näiltä seuduin, mutta asuu ja työskentelee nykyisin Roomassa.

Kaikki lähtee auringosta, Cinzia sanoi aamukahvilla istuessamme. Hän tarkoitti tietysti maalaamiseen tarvittavaa valoa, mutta myös elämän ja kulttuurin edellytyksiä yleensä.

Nuori ihminen ja nykytaiteen tekijä, mutta yhtä kaikki tyypillinen vanhan kulttuurin edustaja. Etruskit ja action painting mainitaan vaivatta samassa henkäyksessä. Nämä ihmiset tietävät ja tuntevat, mistä konnusta ruokansa syövät.

Cinzian erikoisuus on yhdistää eri taiteenlajeja. Netistä löytyy kuvia maalauksista, mutta myös videoita performansseista, joiden elementteinä ovat sana, musiikki, maalaus ja tanssi.

Iltapäivällä oli vanhemman taiteen vuoro. Santa Maria degli Angelin basilika Assisin edustalla on yksi kristikunnan tärkeimmistä. Syy löytyy valtavan kirkon sisältä. Tyhjyyden keskellä seisoo Porziuncolan ikivanha pyhättö, josta fransiskaanien toiminta sai alkunsa. Ikään kuin pienen pieni siemen muhkean hedelmän kätköissä.

Pikkuruisen kappelin kuorin maalaus on yksi kauneimmista ikinä. Kristillinen allegoria koskettaa, mutta niin myös neitsyt Marialle ilmestyneen enkelin kaavun väri. Näkeminen on tosiasian mutta myös ihmeen todistamista.