Kohtaamiset-blogi käsittelee kirjallisuutta ja kulttuuria.

Asiallinen nettikeskustelu? Kirjalliset blogit näyttävät esimerkkiä

Karri Kokko
Blogit Kohtaamiset 22.10.2010 06:31

Haluatko korottaa verenpainettasi? Lue netin keskustelupalstoja tai osallistu niissä käytävään mielipiteenvaihtoon.

Enkä tarkoita ainoastaan Suomi24:ää ja muita rahvaan temmellyskenttiä. Samaa jankuttamista, trollaamista, sabotointia, nolaamista, vihanlietsontaa ja itsestäänselvyyksien loputonta toteamista esiintyy tavan takaa myös SK:n ja HS:n verkkosivujen keskustelupalstoilla.

Toisin kuin luulisi, ongelmalta eivät ole säästyneet myöskään kirjallisuuteen keskittyneet sivustot.

Esimerkiksi kirjallisuuslehti Parnasson päätoimittaja (ja esimieheni) Jarmo Papinniemi on tavan takaa lausunut turhautumisensa bloginsa kommenttiosastossa syntyvän keskustelun sisältöön. Päätoimittajan ja arvatenkin myös lukijoiden harmiksi hänen keskustelunavauksensa saavat tämän tästä aikaan kommentointia, jolla on vähän tekemistä kirjoittamisen ja lukemisen synnyttämien kysymysten asiallisen pohdinnan kanssa.

Pettymys johti myös siihen, että kun Parnasso ryhtyi äskettäin julkaisemaan lehdessä aiemmin ilmestyneitä kirjallisuuskritiikkejä verkossa, se päätettiin tehdä ilman kommentointimahdollisuutta. Papinniemi arveli, ettei hänen hermonsa kestä ja aikansa riitä kritiikkien mahdollisesti synnyttämän keskustelun seuraamiseen ja keskustelijoiden paimentamiseen.

Samasta ilmiöstä on kärsinyt myös kirjallisuuskritiikkejä julkaiseva Kiiltomato. Vuosien varrella sivuston keskustelupalstalla on kerta toisensa jälkeen sorruttu asiattomuuksiin, jotka mitätöivät kirjallisuuden harrastajilta mahdollisuuden mielekkääseen ajatustenvaihtoon ja toisilta oppimiseen. Lopulta sivuston ylläpitäjät saivat tarpeekseen ja sulkivat keskustelupalstan kokonaan.

Ongelma ei tietenkään koske ainoastaan kotimaisia kirjallisuussivustoja. Myös amerikkalainen runoilija Ron Silliman poisti äskettäin kommentointimahdollisuuden laajasti luetusta blogistaan.

Onneksi on myös toisenlaisia tapauksia. Esimerkiksi kirjailija Tommi Melender on viime päivinä julkaissut blogissaan parikin kärjekästä tekstiä omasta leipälajistaan eli nykyproosasta, ensin kotimaisesta näkökulmasta ja heti perään yleisemmin. Kirjoitukset synnyttivät laajan keskustelun, mutta ihme ja kumma, se pysyi ainakin pääosin asialinjalla.

Eikä siinä kaikki. Hyviä kirjallisuuskeskusteluja käydään myös Aleksis Salusjärven ja Maaria Pääjärven blogeissa.

Miten tämä oli mahdollista, siihen minulla ei ole periaatteellista vastausta. Olisiko niin, että mitä rajatumpi aihe ja lukijakunta, sitä todennäköisemmin keskustelu pysyy aisoissa?

Niin tai näin, eväitä pohdiskeluun löytyy myös tästä Kari Haakanan blogissaan julkaisemasta tekstistä.

Karri Kokko

Keskustelu

Miksi Osmo Soininvaara on onnistunut tässä, siis blogin pitämisessä? Ja hän puhuu myös vaikeista yhteiskunnallisista asioista. Miksi blogi kirjaliisuudesta ei onnistu? Outoa. Kun ei luulisi, että Parnasson blogeissa nyt kaikkein pahimmat provosoijat liiku. Vai vieläkö esimerkiksi Dostojevskin Riivaajat puhuttaa niin, että kaikki keskenkasvuiset rientävät haastaamaan riitaa?

Aina löytyy niitä ilkeitä kommentin kirjoittajia jotka tuntevat blogikirjoittajan henkilökohtaisesti. He kokevat henkilökohtaista kaunaa tai kateutta ja haluavat kommenteillaan sabotoida kirjoittajan pitämää blogia, olettaen että hänen vihanlietsontaansa yhtyvät kaikki muutkin lukijat. Joillain ei taas kaunista sanottavaa löydy mistään asiasta.

Koska pakkoruotsia vastustetaan niin valtavasti ja se herättää niin suurta inhoa, on Rkp jo aikoja sitten joutunut sulkemaan keskustelunsa. Samoin Kokoomuksen korva tukkeutui heti.
RKP:n kansanedustajat eivät kirjoita enää juuri mitään itsekään.
Rkp on jopa neuvonut jäseniään olemaan keskustelematta, koska pakkoruotsille ei kuitenkaan ole mitään perusteita ja sitä puolustavat eivät koskaan voi voittaa keskustelua.
Paperimedian aikana kielipoliittinen keskustelu estettiin täysin. Samoin aiemmin TV:n vaalikeskusteluissa jopa päätettiin, -Rkp:n toivomuksesta- ,että ruotsin kielen asemasta ei sitten keskustella ollenkaan.
Kansalaiset sen sijaan haluavat pakkoruotsin pois ja keskustelevat siitä kaikilla tavoilla, koska lainsäätäjät eivät noudata suomenkielisen enemmistön etua ja mielipidettä.
Onneksi voi netissä keskustella, muuten olisimme aivan Rkp:n armoilla.

Näitä luetaan juuri nyt