ARS 11: Onko näyttelyn pääaihe Afrikka vai "Afrikka"?

Profiilikuva
Blogit Kohtaamiset

Ensimmäinen käyntikerta Kiasman ARS 11:ssä tuottaa yllättäen tuttuuden tunteen: aggressiivisesti markkinoitu Helsinki School näyttää valloittaneen myös Afrikan mantereen.

Iso osa museon saleista on täynnä suuria neliönmuotoisia, teknisesti taiturimaisia nelivärivalokuvia, joissa lähinnä ihmishahmoja käsittelevä aihe on sijoitettu lähes poikkeuksetta kuvan keskelle. Kuvasarjat ovat niin ikään brändin mukaisesti teemoitettuja: monivuotisten ”projektien” synnyttämiä ”kuvaesseitä” jostain tarkkarajaisesta aiheesta tietyssä ajassa ja paikassa.

Taiteilija luokittelee, järjestää ja tutkii kansatieteilijän tarmolla, pieteetillä ja intohimolla. Tulos näyttää yhtä aikaa objektiiviselta ja subjektiiviselta, mutta kysymys kuuluu, onko kuva totta, koko totuudesta puhumattakaan.

Eipä tietenkään ole – ja sen myöntää myös näyttelyn järjestäjä. Ajatus siitä, että yhteen museoon tiettynä ajankohtana koottu otos kykenisi välittämään kuvan kokonaisesta maanosasta ja sen taiteesta, on mahdoton ja vailla mieltä. Sen sijaan museo kyllä lupaa, että ARS 11 ”muuttaa sinua”.

Perinteisiä kohun ja kauhistelun aiheita välttelevä näyttely herättää pohtimaan kertomuksen suuntaa. Kuka näyttää, myy ja markkinoi kenelle ja mitä?

Onko tarkoitus jakaa tietoa Afrikasta ja afrikkalaisista? Onko tarkoitus liittää ”uusi”, vielä ”hyödyntämätön” manner osaksi ”läntistä” tai ”pohjoista” taideyhteisöä ja sitä myöten kansainvälistä taidekauppaa?

Entä mikä painoarvo on annettava näyttelyä rajaaville teemoille? Riittääkö sen ”tehtäväksi”, että kävijä tuntee huonoa omaatuntoa ”kolonialistisesta katseestaan” ja ylemmyydentunteestaan tai siitä, että suhtautuu esteettisesti maanosaan, jota kohdellaan länsimaisen tavarakeskeisen materialismin ja kulutusyhteiskunnan kaatopaikkana?

Kysymyksiä pohtii oivaltavasti blogissaan myös filosofi ja taiteentutkija Marko Gylén. Hänen otsikkonsa on puhuva: ”Vapauden haavoista valuu taide”.

ARS 11 Kiasmassa 27. marraskuuta asti.