Aleksis Salusjärvi: "Persukulttuuri on pateettinen porilaisten marssi"

Profiilikuva
Blogit Kohtaamiset

Unhojen yöstä esiin kaivettu perussuomalainen kulttuurinäkemys herätti taidepiireissä epäuskon ja tyrmistyksen sekaisia reaktioita.

Puolueen ja sen mitään kaihtamattoman propagandaosaston muotoilema linjaus on niin typerä, ettei se oikeastaan ansaitse asiallista käsittelyä.

Vasemmistoliiton kannattajaksi tunnustautuva Heikki Ruusunen reagoi julistukseen lyömällä leikiksi. Hänen blogikirjoituksensa on ”pilailuversio” Wikipedian artikkelista ”Rappiotaide”.

Vakavasti aiheeseen tarttui kriitikko ja Kritiikin uutisten päätoimittaja Aleksis Salusjärvi. Hänen analyysinsa on kirkas ja syvä, raivokas ja säälimätön, eikä siihen ole juuri lisättävää.

”Persukulttuuri on pateettinen pompöösi laahaava porilaisten marssi, persutaideteoria katsoo niin pitkälle taaksepäin, että nykyisyys saa kansallisromanttisen hehkunsa vain museaalisesta kontekstistaan”, Salusjärvi kirjoittaa.

”Kansallisen kuvaston uusi tuleminen (kun siitä vihdoin oli päästy eroon) ei tule säästämään myöskään piispa Henrikiä ja Lallia, Suomi-konepistoolia, pesäpallon uutta nousua, sisua, saunapainia, tervaa kosmetiikkatuotteena, puukkoa asusteena tai mämmiä elintarvikkeena. Kun tämä sotku liitetään Suomi-brändityöryhmän uuteen tehtävänjakoon, alkaa serbinationalismi tai kroaattien ustaša-joukot saamaan pohjoista uhoa ymmärtäjäkseen.”

Edit: Ruususen blogiin viittaava linkki korjattu.