Aikakauslehti Monocle: Helsinki on huippukaupunki

Profiilikuva
Blogit Kohtaamiset

Helsinki on edelleen maailman viidenneksi paras paikka asua, arvioi aikakauslehti Monocle.

Hyvä sijoitus lämmittää mieltä, vaikka hävisimmekin niukasti kakkossijan vallanneelle Kööpenhaminalle, olihan kaupunki rankattu pykälän verran korkeammalle kuin naapuririvaalimme Tukholma.

Helsingin menestys ei toisaalta ole uutinen, sillä kaupungin sijoitus oli sama myös kahtena edellisenä vuonna. Monocle esitteli vuosittain julkaisemansa 25 kaupungin suosikkilistan heinä-elokuun numerossaan.

Arviointi perustuu kaupungista saatuun kokonaisvaikutelmaan, ei siis pelkästään tuopin hintaan tai terassien tiheyteen ja kalusteratkaisuihin. Erityisen painon saavat muun muassa ekologisuus, turvallisuus ja liikennejärjestelyt, kuten pyöräteiden määrä. Helsingin kohdalla tosin hiukan ihmeteltiin työmatkapyöräilyn alhaista tasoa (esimerkiksi Kööpenhaminaan verrattuna).

Kiusallista kyllä lehti nosti esiin Helsingin keskeisen sijainnin, siis sen kuinka helppoa sieltä on päästä pois. Kaupungista on yhtä lyhyt matka sekä Aasian että Pohjois-Amerikan metropoleihin, ja junakyyti Pietariinkin taittuu pian kolmessa ja puolessa tunnissa.

Toisaalta juuri tämä piirre saattaa olla se, joka tekee Helsingistä lähitulevaisuudessa kaikkein houkuttelevimman. Uusi aika kääntää maapalloa uuteen asentoon, ja Helsingistä voi tulla yksi sen tärkeimmistä solmukohdista.

Toisaalla lehdessä ennakoidaan myös Helsingin tulevaa statusta design-pääkaupunkina. Kysymys kuuluu, tyytyykö se paistattelemaan menneiden saavutusten valossa vai onnistuuko se viitoittamaan tietä tulevaan.

Ai niin, mikäkö on Monoclen mukaan maailman viihtyisin kaupunki? No, München, joka pudotti kärkipaikalta kolmoseksi pudonneen Zürichin.