After Sauna Art - kotikutoista avantgardea Elonkorjaajien tapaan

Profiilikuva
Blogit Kohtaamiset

Valokuvataiteen museo löysi tien Elonkorjaajat-ryhmän ytimeen.

Vasemmistoon suuntautuneen taiteen vastapainoksi perustettu Elonkorjaajat aloitti jotakuinkin vuonna 1970, ja vaikka ryhmän tiivis yhteistyö on jo aikaa sitten siirtynyt valmiustilaan, sen päätössanoja ei ole käytännössä vieläkään lausuttu. Elonkorjaajien takautuva näyttely nähtiin viimeksi Tammisaaressa kesällä 2009, ja nyt ryhmän tuotantoa esitellään Valokuvataiteen museossa Helsingissä.

Valokuva yhdisti sekalaista ryhmää. Osa Elonkorjaajista, kuten Carl-Erik Ström, Erik Uddström ja Peter Widén, käyttivät sitä pääasiallisena ilmaisuvälineenään, mutta valokuvalla oli myös muita tarkoituksia.

Kuten Elina Heikka näyttelyn luettelossa muistuttaa, valokuvaa suosittiin myös perinteisten taidemuotojen haastajana.

Realismin vuosikymmenellä valokuvissa totuttiin näkemään tehtaanpiippuja ja niiden varjossa synkisteleviä työläisiä. Elonkorjaajien tapauksessa valokuva valjastettiin erilaisten taideprojektien ja performanssien dokumentointiin, mutta myös käsitetaiteellisiin pyrkimyksiin.

Paremmin maalarina ja piirtäjänä tunnettu Olli Lyytikäinen rakasti kuvaamista ja erityisesti polaroid-kameran mahdollisuuksia. Mitä hän olisikaan saanut aikaan nykyisellä digitekniikalla!

Iso osa näyttelystä kuvaa taiteilijakaverusten päivittäistä elämää, seurustelua ja työskentelyä, eikä niiden rajoja ole tarkoituskaan erottaa tiukasti toisistaan. Elonkorjaajat ei ollut aatteen tai julkilausumien sitoma ryhmä, enemmänkin oli kyse virtaavista ja alati muuttuvista ideoista ja yhteenliittymistä, joiden tuloksena syntyi milloin galleriatoimintaa, yhteisnäyttelyitä ja sooloprojekteja, milloin muuten vaan spontaania taiteellista hulluttelua.

Elonkorjaajien merkitys suomalsen taiteen kansainvälistäjänä ja yksituumaisen taistolaishegemonian vastapunnuksena tunnustetaan, mutta aikakauden kaikki jännitteet eivät ole vieläkään täysin purkautuneet. Epäluulo ja katkeruus elävät syvässä. Jossain muualla Elonkorjaajille olisi pystytetty jo oma museo ja sen historia olisi kanonisoitu kansallisen ylpeydentunnon merkeissä. Signaaleja siihen suuntaan on onneksi olemassa.

After Sauna Art. Elonkorjaajat ja valokuva. Suomen valokuvataiteen museossa 29. elokuuta asti.