Tulevaisuuden ammatteja

Profiilikuva
Blogit Kohinaa
Kirjoittaja on verkostotutkija, futuristi ja konsepti- ja käytettävyyssuunnittelija Otavan Opistolla.

Ohessa muutama tulevaisuuden ammatti. Bloggasin aiemmin, että Etla listasi ansiokkaasti katoavia ja kasvavia ammatteja muttei tarjonnut uusia.

Uusia ammatteja on varsin vaivatonta kehitellä ideatasolla. Lisätään etuliite ja uusi fokus. Tuhannet nykyiset ammatit ja toimenkuvat säilyvät tulevaisuudessakin, ja jos jotain muuttuu, niin lähinnä painopiste.

Ensi alkuun tarvitsee vain muokata kaikki maatalouteen liittyvät ammatit data-etuliitteellä. Data on uusi raaka-aine, ja se tarvitsee tulevaisuudessa monenlaisia käsittelijöitä. Dataviljelijä, datapuutarhuri, datasiementäjä, datanseuloja, datalypsäjä ja niin edelleen.

Dataa seuraa informaatio, jonka tuottaminen vaatii jo jalostuksellista toimintaa. Nykyään siihen paneutuvat esimerkiksi kirjastojen ja organisaation informaatikot, mutta ala muuttuu nopeasti. Esimerkiksi datakokki varmaan jalostaisi datasta jotain, ja datasukeltaja ehkä etsisi data-avaruuteen hukkunutta dataa tai muuta arvokasta.

Hieman vakavammin ottaen esimerkiksi Rovion ja Supercellin markkina-arvo on hurja, mutta ne työllistävät vain joitain satoja ihmisiä. Mobiililaitteiden ekosysteemi on niin tehokas, että siitä ei ole työttömyyden poistajaksi, vaikka voitot ovat valtavat.