Rénròu Sōusuǒ - kiinalainen joukkoäly(ttömyys)

Profiilikuva
Blogit Kohinaa
Kirjoittaja on verkostotutkija, futuristi ja konsepti- ja käytettävyyssuunnittelija Otavan Opistolla.

Kiinalaisen netin ihmislihahakukone eli rénròu sōusuǒ on yksi monista eksoottisista netti-ilmiöistä, joihin olen törmännyt väitöskirjani aikana. Se hoitaa valtion puolesta niin poliisitutkinnan, syyttäjän kuin tuomarinkin tehtävät ja keksii vankilankin.

Teen Jyväskylän yliopistossa väitöskirjaa verkkovoimasta eli tavallisten ihmisten laajamittaisesta itseorganisoitumisesta ratkomaan netissä monitahoisia ongelmia ja vääryyksiä. Perinteinen viranomaiskäsittely on liian hidas sosiaalisen median päivitystahtiin tottuneelle ihmiselle. Nopeampaa – ja kiinnostavampaa – on selvittää asiaa omatoimisesti netissä ja oman näppäimistön oikeudella.

Verkkovoima on Suomessa ja ulkomailla muun muassa selvittänyt rikollisten henkilöllisyyksiä, käynnistänyt katastrofeista toipumisen, jahdannut H1N1-pandemiaa ja aloittanut kansannousuja.

Esimerkkeinä Suomesta Myyrmannin räjäyttäjän (2002) ja tsunami-uhrien henkilöllisyyksien selvittäminen (2004-2005). Jälkimmäisestä Tiedonjulkistamisen neuvottelukunta palkitsi kollektiivisesti kotimaisen nettikansan.

Länsimaissa nettietsivillä toisinaan vain vähän keulii. Esimerkiksi Murha.infossa tuomioita jaetaan muttei panna täytäntöön. Kiinalainen versio verkkovoimasta on länsimaita reippaampaa.