Parviäly - muurahaisia vai ihmisiä

Profiilikuva
Blogit Kohinaa
Kirjoittaja on verkostotutkija, futuristi ja konsepti- ja käytettävyyssuunnittelija Otavan Opistolla.

Parviäly on ujuttautunut suomen kieleen kohta kymmenen vuotta. Termillä tarkoitetaan ihmisten älyllistä yhteistoimintaa muurahaisten sekä kala- ja lintuparvien tapaan, tai jotain sinne päin.

Parviäly (swarm intelligence, hive mind) nähdään hieman idealistisesti ihmisparven itseorganisoitumisena, ei-keskitettynä ja hierarkioista vapaana toimintana, Siinä yhteinen tavoite tuottaisi yksilöiden toimintaa paremman lopputuloksen kuten muurahaiskeko tai mehiläispesä..

Kivaahan se olisi ettei tarvittaisi pomoja, vastuita tai sääntöjä. Tähän mennessä mitkään kokeilut eivät vaan ole onnistuneet siinä.

Suomessa ovat vakiintuneet Pierre Lévyn termi joukkoäly ja James Surowieckin joukkojen viisaus – mutta ne eivät tunnu parveilijoille riittävän. Parviälyn lanseerasi enemmän tai vähemmän Kevin Kelly teoksessaan Out of Control. Siinä hän luukutti biologisten ja kompleksisten järjestelmien itseorganisoituvuutta. Kirja löytyy maksutta netistä.

Kellyn loistavista näkemyksistä elämään jäi lähinnä itseorganisoitumisen ideaali mutta eivät sitä varten tarvittavat reunaehdot. Sittemmin Kelly on ollut itsensä kanssa eri mieltä: itseorganisoituminenkin tarvitsee organisointia.