Blogit

Trendejä ja ilmiöitä netistä ja tulevaisuudesta.

Oma terveysdata – Suomen iso mahdollisuus

Blogit Kohinaa 16.6.2014 10:04
Kari A. Hintikka
Kirjoittaja on verkostotutkija, futuristi ja konsepti- ja käytettävyyssuunnittelija Otavan Opistolla.

Kirjoittelin alkuvuodesta miten internet-jätit rohmuavat dataamme. Nyt tilanne ei ole ainakaan parempi.

Mobiiliekosysteemien jätit tekevät parhaillaan kilvan julkistuksiaan saadakseen käyttäjien terveysdataa. Muun muassa Apple Health, Google Fit ja Samsung SAMI tähtäävät kaikki samansuuntaisiin markkinoihin.

Käyttäjä voisi mitata ja seurata terveyttään melkein mistä elintoiminnosta ja millä välineellä vaan älykellosta älyalushousuihinsa. Laite- ja ohjelmistovalmistajat käyttäisivät näiden jättien avoimia rajapintoja siirtääkseen datan analyyseineen käyttäjälle.

Aika pitkä reissu omalle datalleni housuista tai ranteesta älykännyyn. Ja sivutuotteena jätit imuroivat käyttäjädatan.

Google Health ei saavuttanut suosiota vuosina 2008-2011 ja se lakkautettiin. Ihmiset ehkä olivat hieman huolissaan mitä kaikkea Googlelle kertoisi. Toisaalta voi ajatella, että älykännyjen intiimiyden myötä myös suhtautuminen omaan terveysdataan on muuttumassa.

Monella tuntuu olevan mitä-välii – asenne. Mitään kamalaa ei ole tapahtunut vaikka tietojaan jakaa vuositolkulla esimerkiksi Facebookille. Mikäs siinä.

Enemmistö voi olla oikeassa. Omat varotoimenpiteeni ovat ehkä turhia, mutta eksoottisillakaan matkoilla itseäni ei ole kertaakaan ryöstetty tai varastettu mitään. Vielä. Sama koskee netinkäyttöäni.

Riippumatta siitä, miten datalle käy, niin Applen alkutalven patenttihakemus antaa osviittaa, mitä on tulossa joka tapauksessa: mainoksia, yllättäen.

Applen tavoitteena on tarjota käyttäjän elintoimintoihin perustuen kohdennettuja mainoksia mielialan mukaan. Mielialamainokset uppoaisivat käyttäjään keskimäärin paremmin depressiosta hyväntuulisuuteen. Mistä Apple sitten saisi tätä dataa? Se ekosysteemi.

Suomella olisi mahdollisuudet miljardien eurojen markkinoihin. Meillä on korkean tason hyvinvointiosaamista ja runsaasti juuri hyvinvoinnin mobiilisovelluksiin keskittyviä start-upeja. Meille rakennetaan uusia konesaleja ulkomaisille nettiyhtiöille hylättyihin tehtaisiin.

Puuttuu vain elementti joka yhdistäisi nämä. Netissä on jonkin verran pohdittu asiaa. Jotkut ovat sitä mieltä, ettei valtion rooli ole suoraan tarjota mobiilin terveysdatan säilömistä.

Yksi malli on Sitran kehittelemä Taltioni -osuuskunta. Sen 27 perustajajäsentä edustavat niin julkista ja yksityistä sektoria.

Toinen malli on valtion käynnistämä Liikennelabra.

Valtio ostaa yhtiöiltä autoilijoiden anonymisoituja käyttötietoja ja jakaa ne avoimen datan hengessä toisille yrityksille mahdollistaakseen datanjalostusta ja uutta liiketoimintaa. Loistava idea.

Muitakin malleja on. Esimerkiksi suomalaisyhtiö voisi hankkia globaalia jalansijaa Suomen tähänastisilla kyberturvallisuudella ja konesali-investoinneilla. Anonymisoitu data voitaisiin sitten toimittaa mobiilijättien ekosysteemeihin ja yhtiö voisi toimia brokerina eli välittäjänä. Rohkenen väittää ettei anonymisoitu data maita mobiilijäteille.

Itse käyttäisin kernaasti iPhonen ja HealthKitin mahdollisuuksia. Nykymenolla kuitenkin myönnän Applelle ja kehittäjille ehkä pulssini. Näin siksi, että voisin hyödyntää mittauksia Endomondo-liikuntasovelluksessa.

Olen varmaankin puritaani, mutta jotenkin haluaisin pitää terveysdatani pääasiassa kehoni, kännyni ja Suomen rajojen sisäpuolella.