Netin joukkopaot - uusi tautimalli

Profiilikuva
Blogit Kohinaa
Kirjoittaja on verkostotutkija, futuristi ja konsepti- ja käytettävyyssuunnittelija Otavan Opistolla.

Facebookin suosion romahtamista on ennusteltu vuosia. Nyt analyysien joukkoon on ilmestynyt Princetonin yliopiston kiinnostava tautimalli, kertovat muun muassa the Guardian ja TIME.

Suosion vähentymisen arvailu sai puhtia tiedosta, että nuoriso on kaikonnut Facebookista viime aikoina. Nuoret siirtyvät erilaisiin mobiilipikaviestimiin, kuten WhatsAppiin ja Instagramiin. Yhtenä syynä on pidetty sitä, etteivät nuoret saa olla rauhassa Facebookissa vaan kaverikutsuja tulee niin opettajilta kuin sukulaisiltakin.

Sama ilmiö vaivasi aikoinaan MySpacea, yhtä Facebookin edeltäjistä. Netissä alettiin muun muassa julkaista maksuttomia oppaita vanhemmille, kuinka seurata jälkeläisten puuhia MySpacessa.

MySpacea on pidetty tapausesimerkkinä netin joukkopaosta. Se voi kohdata periaatteessa mitä tahansa palvelua – mutta erityisesti sosiaalisen median. Tutkijoita kiinnostaa, miksi MySpacen romahdus oli niin laaja ja nopea.

Princetonin yliopiston epidemiologinen tautimalli perustuu hypoteesiin viruksen kaltaisesta infektiosta, ja sekin perustuu juuri MySpacen aineistoon. Sosiaalisen median palvelun käyttäjä on tautimallissa ‘infektoitunut’.