Blogit

Trendejä ja ilmiöitä netistä ja tulevaisuudesta.

Netin joukkopaot – uusi tautimalli

Blogit Kohinaa 24.1.2014 10:55
Kari A. Hintikka
Kirjoittaja on verkostotutkija, futuristi ja konsepti- ja käytettävyyssuunnittelija Otavan Opistolla.

Facebookin suosion romahtamista on ennusteltu vuosia. Nyt analyysien joukkoon on ilmestynyt Princetonin yliopiston kiinnostava tautimalli, kertovat muun muassa the Guardian ja TIME.

Suosion vähentymisen arvailu sai puhtia tiedosta, että nuoriso on kaikonnut Facebookista viime aikoina. Nuoret siirtyvät erilaisiin mobiilipikaviestimiin, kuten WhatsAppiin ja Instagramiin. Yhtenä syynä on pidetty sitä, etteivät nuoret saa olla rauhassa Facebookissa vaan kaverikutsuja tulee niin opettajilta kuin sukulaisiltakin.

Sama ilmiö vaivasi aikoinaan MySpacea, yhtä Facebookin edeltäjistä. Netissä alettiin muun muassa julkaista maksuttomia oppaita vanhemmille, kuinka seurata jälkeläisten puuhia MySpacessa.

MySpacea on pidetty tapausesimerkkinä netin joukkopaosta. Se voi kohdata periaatteessa mitä tahansa palvelua – mutta erityisesti sosiaalisen median. Tutkijoita kiinnostaa, miksi MySpacen romahdus oli niin laaja ja nopea.

Princetonin yliopiston epidemiologinen tautimalli perustuu hypoteesiin viruksen kaltaisesta infektiosta, ja sekin perustuu juuri MySpacen aineistoon. Sosiaalisen median palvelun käyttäjä on tautimallissa ‘infektoitunut’.

Joukkopako-ilmiöön on tarjottu monia selityksiä ihmistieteiden puolelta. Biologisten selitysmallien käyttäminen sosiaalisen vuorovaikutuksen tutkimiseen on erittäin kiinnostavaa.

Käyttäydymmekö kuten muutkin eläimet? Aiemmin vastaavia biologisia populaatioanalyyseja on tehnyt esimerkiksi verkostoanalyysiguru Duncan Watts. Tautimalli jättää kuitenkin avoimia kysymyksiä, kuten miksi jotkut ihmiset ovat vertauskuvallisesti immuuneja ylipäänsä sosiaalisen median ’tartunnalle’.

Yksinkertaistettuna tautimalli kertoo, että ihmiset jättävät nettipalvelun kun kaveritkin jättävät. Tautimallissa viitataan varhaiskäyttäjien – ei vain nuorison – lähtöön aktivoivana tekijänä. Tautimallin ennuste on raju: jopa 80 prosenttia ihmisistä lähtisi Facebookista 2015-2017.

Nettipalveluiden suunnittelussa puhutaan ’pidosta’. Kaupallisesti hyvä nettipalvelu tarjoaa käyttäjälleen paljon mahdollisuuksia mutta vaikeuttaa lähtöä, kuten kaverilistan saanti ja oman datan ulossaanti.

Facebookissa ihmisillä on samassa palvelussa esimerkiksi valokuvia ja päivittäistä viestintää omien verkostojen kanssa. Sähköpostinkin vaihtaminen on huomattavasti helpompaa.

Miksi sitten kiinnostua netin joukkopaoista? Sijoittajalle sosiaalinen media on iso riski, jos palvelun ansainta perustuu mainoksiin ja maksuttomaan käyttöön.

Käyttäjien kannalta on hyvä pitää matkalaukut valmiina epävarmoina aikoina. Eli ottaa selvää, miten palvelusta tallennetaan oma data, verkostot ja yhteystiedot yms.

Olli Sulopuisto bloggasi mainiosti toissavuonna netin aavekaupungeista eli joukkopaon seurauksista. Princetonin yliopiston tautimallin esittely kokonaisuudessaan täältä. Artikkelia ei ole vielä vertaisarvioitu.