Kaiken internet pilkottaa jo

Profiilikuva
Blogit Kohinaa
Kirjoittaja on verkostotutkija, futuristi ja konsepti- ja käytettävyyssuunnittelija Otavan Opistolla.

Kaiken internet (Internet of Everything) tarkoittaa maailmaa, jossa aivan kaikella olisi oma internet-osoite: yksittäisestä kasvista jokaiseen sosiaalisen median viestiin. Ja ne kaikki keskustelisivat keskenään ilman ihmistä.

Tällä hetkellä Esineiden ja tavaroiden internet on hurjassa julkisuusbuumissa. Mutta seuraava netti on jo suunnittelupöydällä.

Kaiken internet on vasta idea-asteella eikä termikään ole vakiintunut. Sitä mähkivät muun muassa futuristit, filosofit, biopunkkarit, riskisijoittajat, propellipäät ja poikkitieteelliset tutkijat. Seassa ei juuri näy vielä poliitikkoja tai yritysjohtajia. Toisaalta ideaa on käytännössä kehitelty 2000-luvun alusta myös Suomessa, alkaen tavaroiden RFID- eli älytunnisteista.

Internetin yksi kulmakivi on erilaisten laitteiden yhteyskäytäntö eli IP-osoite. Sillä laitteet tunnistavat toisensa ja välittävät dataa toisilleen. IP-osoitteet ovat hieman kuin katuosoitteita.

Noin neljä miljardia nykyistä IPv4-osoitetta loppuivat jo 2011, eli periaatteessa uusia laitteita ja käyttäjiä ei voi enää lisätä nettiin. Käytännössä asian kanssa voi vielä kikkailla jonkin aikaa.