Hairio.info aikoo Suomen tilannekuvaksi

Profiilikuva
Blogit Kohinaa
Kirjoittaja on verkostotutkija, futuristi ja konsepti- ja käytettävyyssuunnittelija Otavan Opistolla.

Valtioneuvoston kanslia on pantannut Tilannekuva.fi-osoitetta vuositolkulla. Tarkoitus oli Aasian tsunamin jälkeen luoda kansalaisten kriisitietopalvelu, mutta rahaa ei kuulemma ole ollut.

Maailmalla alkaa yleistyä hätäpalvelut, joihin kansalaiset voivat lähettää kollektiivisesti havaintojaan. Suomessa Etelä-Savon pelastuslaitoksen koordinoima Hairio.info toteuttaa tätä ideaa. Kun ihminen havaitsee häiriön arjessa, hän voi lähettää kätevästi kännykällä kuvan selityksineen.

Suomalaisella ympäristöhallinnolla on pitkäaikainen kokemus suomalaisten vapaaehtoisista luontohavainnoista. Niiden on arvioitu vastaavan 40 henkilötyövuotta. Myös hätätilanteissa paikalliset havainnot ovat tärkeässä roolissa.

Suomessa on toiminut pitkään Tilannehuone.fi. Se tarjoaa lähes reaaliaikaisestipelastuslaitoksen hälytyksiä sekä uutisina että kartalla.

Satuin voittamaan Apps4Finland-kilpailun 2011 Idea-sarjan konseptilla, jossa hahmottelin, millainen valtion Tilannekuva.fi voisi olla. Konsepti perustui monivuotiseen tutkimukseen ihmisten itseorganisoitumisesta ja joukkoälystä netissä.